Ministerul de Interne și IGSU vor monta gratuit 10.000 de detectoare de fum şi monoxid de carbon în casele românilor, în perioada următoare. Campania “Detector pentru viaţă” va debuta în câteva județe, în casele persoanelor vulnerabile.
Ministrul de interne Cătălin Predoiu și șeful DSU Raed Arafat au anunțat, sâmbătă, lansarea campaniei “Detector pentru viaţă”, care va însemna, pe lână montarea gratuită a 10.000 de detectoare, și o informare a cetățenilor, dar și o prevenție mai bună a inspectoratelor pentru situații de urgență.
“Rostul campaniei este să instalăm 10.000 de detectoare de fum şi monoxid de carbon, cu sprijinul E.ON şi Delgaz Grid, care ne-au asigurat aceste detectoare. Detectoarele au o garanţie de zece ani. Nu avem cum să acoperim nevoile. Noi am stabilit nişte criterii şi sunt următoarele judeţe: Alba, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea, pe baza unor date statistice pe care le-am obţinut de la IGSU. În fiecare judeţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă împreună cu autorităţile publice locale vor alege în 10 şi 15 localităţi. În cele 10 – 15 localităţi urmează ulterior să se discute cu cetăţenii şi cetăţenii doritori, nu este obligatoriu, să se instaleze la ei astfel de detectoare, pot obţine un detector de fum şi eventual de monoxid de carbon, aici depinde de evaluarea nevoilor”, a explicat Raed Arafat.
El a menţionat că ţinta acestei campanii sunt casele mai vechi, dar şi cele în care locuiesc bătrâni, persoane cu dizabilităţi sau mulţi copii.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că această campanie va salva vieţi.
“Particip cu convingerea că această campanie va salva vieţi. De regulă, când vorbim de intervenţii în situaţii de urgenţă, de exemplu, incendii sau dezastre, dar astăzi ne concentrăm pe incendii, care pot fi la rândul lor cauzate de alte dezastre, inclusiv naturale, ne imaginăm pompierii care intervin cu utilajele lor, cu instalaţiile lor, cu mijloacele lor, dar şi cu eroism şi nu de puţine ori cu sacrificiu pentru protejarea cetăţenilor, pentru salvarea vieţii lor. Este firesc să ne imaginăm astfel de contexte pentru că aşa se întâmplă în realitate. Dar eu propun să ne imaginăm astăzi şi un altfel de context. Să plecăm de la două cifre. Să ne imaginăm o cifră a acţiunilor de prevenţie şi apoi altă cifră a evenimentelor. Cu cât această cifră a acţiunilor de prevenţie creşte, cu atât cifra evenimentelor scade. Dacă cifra evenimentelor scade în mod corespunzător scade şi numărul de intervenţii. Dacă numărul de intervenţii scade, scad şi riscurile, scad costurile, dar în acelaşi cresc şansele cetăţenilor de a fi feriţi de evenimente care le pun viaţa în pericol. Este o corelaţie atât de simplă între acţiunea de prevenţie şi salvarea vieţilor”, a spus Cătălin Predoiu.
E. Stan