3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 0:10
No menu items!

1 Iulie, data de la care curentul și gazele vor fi mai scumpe și de la care intră în vigoare coplata în spitalele private

spot_img

Preţul energiei electrice va creşte de joi, 1 iulie, cu procente cuprinse între 3% şi 13% pentru consumatorii casnici care nu au semnat încă un contract de furnizare pe piaţa liberă. Tot de la 1 iulie, gazele vor veni pe factură la tarife mai mari chiar și cu 20 la sută. 

 

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de electricitate s-a liberalizat total, iar preţurile nu mai sunt reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte al Autorităţii Naţionale în Domeniul Energiei Electrice (ANRE), a declarat că majorările sunt între 3 și 13%, ceea ce înseamnă o scumpire medie de 7%.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a declarat recent că diferența de preț pe factura unei gospodării medii va fi de 10-20 de lei în cazul energiei electrice.

Gazele vor fi mai scumpe cu 20%

La gaze naturale majorarea care intră în vigoare cu data de 1 iulie se va vedea abia la iarnă.

„La gaze, acum, vara, diferenţa nu e mare, dar când va veni iarna, la cei care se încălzesc pe gaze, estimările noastre sunt că diferenţa pe lună va fi de cam 100 – 200 de lei”, potrivit Adevărul.ro.

Cei mai mari furnizori de gaze din România pentru populație sunt E.ON și Engie. Conform vicepreședintelui ANRE Zoltan Nagy-Bege, aceștia au anunțat creșteri între 13 și 25%.

Coplata în spitalele private

De la 1 iulie, măsura contribuției se aplică numai pentru spitalizare.

Astfel, spitalele private aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate pot percepe o contribuţie personală de la pacienţii care optează să acceseze servicii de spitalizare în aceste unităţi.

Spre exemplu, în cazul unei operații de apendicită, statul decontează în jur de 2.500 de lei, în vreme ce la spitalele private aceasta costă și peste 6.000 de lei, potrivit Știrilor PRO TV.

Pacienții vor achita din buzunarul propriu diferența față de suma acoperită de stat.

„Va fi o perioadă în care vom urmări cum se implementează, ce fel de dinamică se produce pe piața serviciilor de sănătate și planificăm în acest moment ca măsura contribuției să intre pe ambulatoriu de specialitate și paraclinic anul viitor, în 2022″, a declarat Adrian Gheorghe, citat de Digi24.

Tot de la 1 iulie va fi decontată o consultaţie la domiciliu pe lună pentru toate tipurile de afecţiuni cronice/asigurat (în prezent se decontează maximum patru consultaţii/an pentru bolile cronice).