Astăzi se fac diverse şotii, farse sau păcăleli rudelor şi prietenilor apropiaţi sau colegilor de şcoală şi serviciu. Această tradiţie este cunoscută în majoritatea țărilor europene încă din secolul al şaisprezecelea.
În anul 1564, regele Carol al nouălea al Franţei a mutat serbarea Anului Nou de pe data de întâi aprilie pe data de întâi ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou se obișnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după acel an, dar sub forma unor farse și glume nevinovate.
În Franţa, o tradiţie de Ziua Păcălelilor include „peştele lui aprilie”, gest care constă în ataşarea unui peşte din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să ştie.
Originea Zilei Păcălelilor are legătură cu înlocuirea calendarului Iulian cu cel Gregorian în anul 1582. Introducerea noului calendar a fost făcută pe data de întâi ianuarie, iar, în vechiul calendar, Anul Nou era sărbătorit pe data de întâi aprilie.
Înlocuirea calendarului a iscat confuzii şi unii oamenii nu s-au putut adapta schimbării, sărbătorind, în continuare, Anul Nou pe data de întâi aprilie în loc de întâi ianuarie – aceştia au fost numiţi „nebunii lui aprilie”.
Roxana Mera