1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 21:37
No menu items!

„Tun imobiliar” în sectorul 6 – bloc construit la nici 3 metri de alte imobile, pe spațiul verde

spot_img

La câteva zile după ce a aterizat în Primăria Sectorului 6, primarul Rareș Mănescu a eliberat o autorizație de construcție pentru un bloc situat pe spațiul verde

Bloc 2

În ultimii doi ani, zeci de blocuri sau vile au răsărit ca ciupercile după ploaie în diverse zone ale sectorului 6, „păstorit” de primarul Rareș Mănescu. Cartierul Militari-Lujerului a devenit una dintre cele mai râvnite zone de rechinii imobiliari, datorită marilor magazine aflate în apropiere. Printre blocuri, pe spațiile verzi sau pe locurile unde s-au aflat garajele locatarilor sectorului 6, au apărut diverse blocuri.

Un bloc de trei etaje plus mansardă se construiește pe un spațiu verde de pe strada Centurii  nr. 3A, la câteva zeci de metri de mall-ul Plaza. Numai că noua construcție, de nici 400 de metri ca suprafață, nu respectă distanța normală față de blocurile vechi. Practic, la nici trei metri distanță de ferestrele lor, locatarii blocurilor de pe strada Centurii vor avea vecini noi.

Pe panoul de construcție al blocului este trecută, la beneficiar, familia Valentin Calotescu. Autorizația a fost eliberată de Primăria Sectorului 6, în data de 15 iunie 2012, adică după cinci zile de la câștigarea mandatului de primar de către Rareș Mănescu. Și chiar dacă autorizația de construire a fost eliberată, așadar, în 2012,  potrivit panoului de identificare a șantierului, lucrările au fost începute abia un an mai târziu.

Firma Siletic Instal, antreprenorul general al lucrării, a reușit, într-un an, să construiască doar parterul blocului, iar termenul de execuție a lucrărilor prevăzut în autorizație este de 24 de luni. Clădirea de trei etaje proiectată de Magnum Ambiental Construct se află la nici trei metri de cele două blocuri costruite înainte de 1989.

Pe șantier lucrează, zilnic, doar câțiva muncitori. Dar în fața imobilului, tot zilnic, stau indivizi care monitorizează șantierul sau pe cei care vin să pună întrebări.

„Blocul va avea trei etaje plus mansardă, vor fi apartamente cu două camere și garsoniere. Anul viitor se finalizează lucrările, nu știm cât va costa un apartament sau o garsonieră”, spune unul dintre bărbații care supraveghează șantierul.

Locatarii celorlalte blocuri spun că spațiul respectiv a fost verde, dar s-au tăiat copacii. Oamenii spun că nu numai că au pierdut arborii, dar acum nici soarele nu mai intră în casele lor, din cauza construcției prea apropiate.

Specialiști din administrație și din Primăria Capitalei au explicat că spațiul între imobilul nou construit și cele două blocuri trebuie să fie jumătate din înălțimea clădirii celei mai înalte.

În funcție de zonă, primăriile aprobă planurile de urbanism zonal sau de detaliu. Aleile, spațiile verzi și trotuarele aflate în spatele blocurilor sunt retrocedate de diverse persoane.

specialiști PMB

 

1. Codul civil prevede distanţa minimă faţă de linia de hotar de 60 de cm şi modul în care se poate deroga de la acestă regulă.
Art. 612. 1 Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

2. Conform Legii nr. 50/1991 privivind autorizarea construcţiilor, este necesar acordul vecinilor, exprimat în formă autentică, pentru construcţiile noi, amplasate adiacent construcţiilor existente sau în imediata lor vecinătate – şi numai dacă sunt necesare măsuri de intervenţie pentru protejarea acestora -, pentru lucrări de construcţii necesare în vederea schimbării destinaţiei în clădiri existente, precum şi în cazul amplasării de construcţii cu altă destinaţie decât cea a clădirilor învecinate.

3. Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, care la art. 3 precizează:
(1) Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1½ ore la solstiţiul de iarnă, a încăperilor de locuit din clădire şi din locuinţele învecinate.
(2) În cazul în care proiectul de amplasare a clădirilor evidenţiază că distanţa dintre clădirile învecinate este mai mică sau cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, se va întocmi studiu de însorire, care să confirme respectarea prevederii de la alin. (1)

La un calcul de 12-15 apartamente și garsoniere ale blocului, care ar putea fi vândute cu cel puțin 40.000 de euro, rezultă că proprietarii se vor alege cu cel puțin jumătate de milion de euro după finalizarea lucrărilor.

Alexandru Maghiar