4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:30
No menu items!

„Succesul DNA”. Fostul șef al Electrica, Lucian Boghiu, cere daune statului român, după ce a fost achitat

spot_img

Boghiu Lucian

Fostul şef al Electrica din Guvernul Năstase, Lucian Boghiu, a fost achitat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul în care a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită. Declarat nevinovat de instanţa supremă, Boghiu a deschis, la Tribunalul Bucureşti, un proces statului român, prin care cere daune pentru sechestrul instituit asupra unei maşini şi reţinerea sa de către procurorii anticorupţie.

Astfel, societatea Enol Grup, sub care sunt reunite mai multe firme deţinute de Lucian Boghiu, fostul director al Electrica, cere daune de 200.000 lei şi 16.000 euro. Boghiu a fost reţinut de PNA, actualul DNA, în iunie 2005 pentru luare de mită şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Practic, procurorii anticorupţie susţineau că fostul director al Electrica, în mandatul fostului ministru al economiei, Dan Ioan Popescu, ar fi sprijinit o grupare infracţională care comercializa produse electrice contrafăcute, determinându-i pe funcţionarii din subordinea sa să-i plătească preferenţial pe aşa-zişii complici, la preţuri supraevaluate. Anchetatorii de la DNA aveau şi probe „beton” – şpaga pe care ar fi primit-o Boghiu era o maşină Audi A8 care aparţinea în acte firmei Enol Grup, adică societatea sa. Autoturismul a fost pus sub sechestru imediat după punerea sub învinuire a fostului director.

După opt ani de procese, Secţia penală a ÎCCJ a menţinut sentinţa de achitare dispusă atât de Tribunalul Timiş, cât şi de Curtea de Apel Timişoara, considerând că toate acuzaţiile procurorilor au fost neîntemeiate.

„Dosarul meu – dorința procurorului de a promova în carieră”

Contactat de Sursa Zilei, Lucian Boghiu a explicat că firma a deschis procesul de daune pentru că maşina Audi pusă sub sechestru ajunsese, după 8 ani, o grămadă de fiare.

Acest autoturism, odată pus sub sechestru, trebuia conservat. Acest lucru nu s-a întâmplat deloc, mașina fiind aproape în paragină atunci când am ridicat-o. Am găsit cuib de șoareci la motor. Eu mă gândesc și la altceva: dacă acest proces avea alt deznodământ și eu eram condamnat, ce mai obținea statul român de pe urma unei mașini distruse aproape în integralitate?

Lucian Boghiu
fost director Electrica

Pentru felul în care i s-a înapoiat mașina, firma Enol cere în jur de 16.000 de euro. De asemenea, Lucian Boghiu cere și el, în nume personal, daune morale de 200.000 de lei.

Consider că suma cerută de mine nu excede bunului simț pentru că trăiesc și eu totuși în țară. Acoperă însă unele cheltuieli pe care eu și familia mea le-am avut pe toată perioada proceselor

Lucian Boghiu
pentru Sursa Zilei

În ce privește dosarul său penal, fostul director al Electrica nu consideră că a fost unul politic, ci doar „dorinţa procurorului de caz de a promova în carieră, prin anchetarea unor personaje cunoscute, cu funcţie înaltă”.

Cristi Ciupercă