3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 2:10
No menu items!

„PETE PE EPOLEȚI” (III). Șeful IPJ Gorj, Salvador Caragea, acuzat de abuzuri, șantaj, corupție și legături cu interlopii, acoperit de șefii Poliției

spot_img

Viorel Caragea, șeful IPJ Gorj, menținut în funcție în ciuda acuzațiilor de corupție și șantajSursa Zilei continuă serialul „Pete pe epoleți” ai cărui protagoniști sunt șefi de inspectorate de poliție județene încă în funcție, deși sunt acuzați de abuzuri, anchetați de DNA, trimiși în fața instanțelor de inspectorii de integritate sau în fața consiliilor de disciplină de propriii șefi.

Lista deschisă de șefii inspectoratelor județene de poliție (IPJ) Călărași (Ioan Todiruț) și Cluj (Ioan Păcurar) este completată astăzi de șeful IPJ Gorj, comisarul șef Salvador Viorel Caragea.

Caragea nu este acuzat de abuzuri doar de ieri, de azi, iar scandalul generat de protestele afaceristului Mihai Râmescu nu este singular. Singura diferență între trecut și prezent este controlul dispus acum de ministrul de interne Radu Stroe.

Pentru că, încă din 2009, de la instalarea sa la șefia IPJ Gorj, în mandatul de ministru de interne al PSD-istului Dan Nica, și până acum, împotriva lui Salvador Caragea au curs zeci de plângeri, semnate nu doar de simplii cetățeni și de oameni de afaceri din întreg județul Gorj, de lideri ai sindicatelor din poliție, ci chiar de șefi ai IPJ Gorj, subordonați direct acestuia.

Acuzațiile aduse comisarului șef Caragea sunt extrem de grave: de la abuzuri și hărțuire sexuală la șantaj la adresa unor oameni de afaceri, luare de mită, cumpărare de influență, ștergerea de probe în anchete care vizau infracțiuni de criminalitate organizată și evaziune fiscală, relații de prietenie cu lideri ai lumii interlope locale, intimidarea unor martori în anchete “incomode” pentru el și presiuni făcute asupra unor condamnați pentru a da false declarații compromițătoare împotriva unor polițiști onești, dar incomozi pentru Salvador Caragea.

Controlul Intern de la IGPR a ascuns gunoiul sub preș

Cu toate acestea, în patru ani, un singur control de la București a vizat activitatea șefului IPJ Gorj. Este vorba despre ancheta făcută de Direcția Control Intern a IGPR.

Poliția Română a transmis oficial, miercuri, reporterilor Sursa Zilei că primul și singurul control tematic care a vizat managementul șefului IPG Gorj și al șefilor structurilor subordonate direct acestuia a fost dispus, în aprilie 2011, de șeful de atunci al Poliției Române, Liviu Popa. Concluziile acestui control au fost redactate abia anul trecut, în mandatul lui Petre Tobă.

Controlul a fost derulat de Direcția Control Intern (DCI) a Inspectoratului General al Poliției. La IPJ Gorj a fost trimis Costel Giurcă (ofițer specialist la DCI). Controlul a fost coordonat de Ion Ion Popescu, șef de Serviciu în cadrul Direcției Control Intern a IGPR, care și-a început cariera în Gorj, județul său de baștină.

Potrivit unor rapoarte ale ofițerilor IPJ Gorj, care au ajuns pe masa șefilor Poliției, anul trecut, după finalizarea raportului de control, Costel Giurcă și-a petrecut concediul în Gorj, alături de Salvador Caragea. Cât despre Ion Ion Popescu, acesta a fost răsplătit de Caragea cu un post mai bun pentru fratele său, agent șef Adrian Popescu (polițist în cadrul IPJ Gorj). Așa cum reiese din documentele care au intrat în posesia reporterilor Sursa Zilei, postul i-a fost atribuit în mod “preferențial, netransparent, fără organizarea unui concurs”.

Care a fost rezultatul controlului? Nu doar că Salvador Caragea nu a fost deranjat cu vreo sancțiune, dar rapoartele subalternilor săi, care-l incriminau, au ajuns de la Direcția Control Intern pe masa lui… Caragea.

Noi plângeri împotriva lui Salvador Caragea au ajuns și anul trecut, în mandatul chestorului Petre Tobă, la IGPR. Oficial, instituția a comunicat reporterilor Sursa Zilei că, deși nu a fost dispus un control tematic la IPJ Gorj, Direcția Control Intern a verificat fiecare petiție în parte. Rezultatul, același: nicio sancțiune pentru Salvador Caragea.

Caragea către o femeie, martor într-un dosar: “Abia aștept să te bag cinci zile în arest și după să-ți dau m…

Astfel, potrivit documentelor ajunse la Direcția Control Intern a Poliției Române, șeful IPJ Gorj nu s-a sfiit să intimideze și să amenințe martori-cheie în dosare de evaziune fiscală și corupție. I s-a întâmplat unei femei, om de afaceri, denunțător într-un dosar instrumentat de DNA, pe care Salvador Caragea a abordat-o în timp ce formula un denunț: “Abia aștept să te bag cinci zile în arest și după aia să-ți dau m…”. Iar tentativele de intimidare a martorei nu s-au oprit aici. Șeful IPJ Gorj a trimis apoi, în repetate rânduri, echipe de polițiști de la Investigarea Fraudelor să controleze activitatea firmei pe care aceasta o administra.

Șantaj și corupție

De altfel, în ultimii patru ani, de când se află la conducerea IPJ Gorj, Salvador Caragea a făcut o pasiune pentru zecile de controale, întinse pe câteva luni și coordonate chiar de el, la firmele unor oameni de afaceri. Verificările nu s-au concretizat însă în amenzi sau în dosare penale, ci doar în vizite ale presupușilor evazioniști fie în biroul, fie în locuința lui Salvador Caragea. Spre exemplu, doi afaceriști – unul din Târgu Jiu, iar celălalt din localitatea Glogova  – au scăpat de controale doar după ce au l-au vizitat pe comisarul șef în biroul de la IPJ Gorj, în decembrie anul trecut.

Astfel se explică, susțin surse din poliție, modul în care, de la instalarea în vârful IPJ Gorj a lui Caragea, numărul de dosare penale nesoluționate de polițiștii de la Investigarea Fraudelor a crescut de aproape 13 ori (de la 60 la 750, la finele anul trecut). “Prea ocupați cu controalele cerute de șeful IPJ Gorj, polițiștii de la Fraude nu mai au timp să se ocupe de infracțiunile reale”, au explicat sursele citate.

Un telefon la amicul interlop

Zeci de abuzuri comise împotriva unor subalterni – multe dintre ele finalizate cu procese câștigate în instanță de aceștia și cu daune uriașe pe care IPJ Gorj le are de achitat în urma deciziilor judecătorești  – au fost contabilizate de liderii din Gorj ai sindicatelor din poliție.

Cel mai notoriu caz este cel al polițistei Delia Leuștean, care nu a cedat avansurilor șefului Caragea, nici după ce mașina și casa i-au fost incendiate. Surse judiciare au precizat că, în rapoartele întocmite în acest caz de polițiștii de la IPJ Gorj este menționat faptul că ancheta în acest caz nu s-a derulat corect, iar imediat după incident, la cererea lui Caragea, angajații de la Salubritate ai Primăriei Târgu-Jiu au fost trimiși să “curețe” locul faptei, probele fiind astfel șterse.

Cu toate acestea, nimic nu l-a împiedicat pe comisarul șef Salvador Caragea să continue nu doar să-și umilească subalternii, ci și să-i pună în pericol și să le pericliteze anchetele. Este și cazul unui ofițer de poliție judiciară care instrumenta un dosar ce viza clanul Livezeanu – cea mai puternică grupare de interlopi din județ. Când o informație legată de cooptarea unui nou membru în cadrul grupării – un interlop numit Oros – a ajuns la șeful Caragea, acesta i-a telefonat imediat interlopului și l-a convocat în biroul lui, reproșându-i că “și-a luat bodyguard” (Oros fusese surprins în compania unuia dintre liderii clanului Livezeanu). Salvador Caragea l-a avertizat astfel pe interlop în privința anchetei, punându-i în pericol pe ofițerii care-l supravegheau.

Andi Topală