4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:48
No menu items!

„Moșierul” de la Institutul Pasteur va fi anchetat din nou de DNA

spot_img

Pasteur_SZ

Terenurile fostului IAS de la Stelnica stârnesc războaie penale între afaceriștii cu interese majore în domeniul agricol. Principalii jucători din zonă sunt Ștefan Poenaru de la Vitifam și Sorin Paul Stănescu, de la SC A&S Internațional, firma care deține Institutul Pasteur.

Astfel, la sfârșitul lunii martie, Tribunalul București a redeschis un dosar penal în care era vizat în principal Sorin Paul Stănescu, firma acestuia, dar și foștii șefi ai ADS. Judecătorul Florin Purigiu a dispus ca DNA să reia cercetările doar împotriva lui Stănescu și a firmei A&S Internațional pentru înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Decizia este definitivă așa că procurorii sunt obligați să redeschidă ancheta.

Admite, în parte, plângerea formulată de petenta SC VITIFAM SRL. În baza art.2781 alin.8 lit.b C.pr.pen. desfiinţează rezoluţia nr.192/P/2009 din 02.08.2013 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție şi rezoluţia nr.315/II-2/2013 din 03.09.2013 a procurorului șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție doar cu privire la intimații SC A&S INTERNATIONAL 2000 SRL și STĂNESCU PAUL SORIN şi doar cu privire la infracțiunile prevăzute de art.215 alin.1-3 și 5 și de art.290 C.pen. anterior. Trimite cauza la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție spre competentă soluţionare cu privire la infracțiunile prevăzute de art.215 alin.1-3 și 5 și de art.290 C.pen. anterior imputate intimaților SC A&S INTERNATIONAL 2000 SRL și STĂNESCU PAUL SORIN. În baza art.192 alin.3 Cod procedură penală anterior, cheltuieli judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.
Definitivă

Tribunalul București

Potrivit unor surse judiciare, disputa dintre Poenaru  și Sorin Paul Stănescu este una mai veche și are ca miză terenurile IAS fostului din Stelnica, județul Ialomița.

„După ce a preluat IAS-ul de la Stelnica, Ștefan Poenaru a cerut ADS să îi dea automat și terenurile, adică în jur de 800 de ha. O parte din aceste terenuri erau în arendă la Stănescu și apoi au fost preluate tot de acesta în concesiune. Poenaru reclamă, cel mai probabil, că Stănescu nu avea calitatea legală de reprezentant al firmei, au declarat surse judiciare pentru Sursa Zilei.

Interesant este că plângerea penală a lui Poenaru viza mai multe persoane printre care și fosta conducere a ADS, în frunte cu Corneliu Popa – condamnat în dosarul lui Dan Voiculescu. Tribunalul București a decis însă că aceștia nu au o vină penală în chestiunea IAS-ului de la Stelnica.

Pentru aceeași afacere, Vitifam a depus o plângere penală și împotriva actualului președinte al CSM, judecătorul Adrian Bordea. Acesta a primit NUP, dar Vitifam a contestat soluția, iar procesul se află pe rolul Secției Penale a Înaltei Curți de  Casație și Justiție.

Cristi Ciupercă