4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:51
No menu items!

„Alegătorii corupţi” nu mai sunt sancţionaţi de noul Cod Penal

spot_img

De când a intrat în vigoare noul Cod Penal, procurorii au scăpat de câteva sute de dosare pe care oricum le tărăgănau, pe motiv de dezincriminare a faptei

politie alegeri

Conform noului Cod Penal, persoanele care oferă bani sau bunuri ca să-i determine pe alegători să voteze un candidat riscă închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Schimbarea legii penale i-a scăpat pe procurori de câteva sute de dosare tărăgănate în mod tradiţional de la un tur de alegeri la altul.

Unul dintre cazurile clasate ca urmare a schimbării legii penale se referă la un alegător din Miroslava, judeţul Iaşi, care a fost reclamat la poliţie de primarul PDL al localităţii, după ce a primit de la candidatul PSD pentru Parlament o sticlă cu vin de Cotnari, dar cu figura viitorului parlamentar pe etichetă.

Concret, primarul PDL Liviu Niţă l-a reclamat pe un consătean care avea asupra sa, în ajunul alegerilor generale din iarna lui 2012, o pungă electorală primită de la candidatul PSD, actual deputat PSD Constantin Adăscăliţei. Ghinionul primarului care a făcut reclamaţia a fost ca respectivul candidat să şi câştige alegerile, astfel că parchetul local nu a mai fost competent să facă ancheta. Dosarul a plecat, procedural, la Parchetul General. Audierile martorilor, faptaşilor şi reclamanţilor au arătat că obiectul cel mai valoros din punga electorală a fost o sticlă de vin de Cotnari, de duzină, dar pe care fusese lipită o etichetă cu figura şi însemnele electorale ale candidatului Constantin Adăscăliţei.

„Atenţia” electorală nu doar că a fost socotită una simbolică (în sensul art 386, NCP), ci şi dezincriminată, pentru că primarul din Miroslava îl identificase doar pe  „primitorul” mitei electorale, nu şi pe cel care i-a dat-o (presupusul autor). Pe de altă parte, fiul şi nepotul aceluiaşi primar din Miroslava (reclamant în primul dosar) au fost filmaţi de contracandidatul PSD la alegerile locale, „distribuind” găleţi alegătorilor într-un sat arondat comunei.

Majoritatea parlamentarilor care au candidat în colegii rurale folosesc metoda „clasată” în cazul Adăscăliţei, numai că unii au fost dispuşi să investească şi mai mult în „atenţii” electorale. Spre exemplu candidatul PDL Ialomiţa, Gheorghe Tinel, a dăruit bicilete sătenilor care urmau să-l aleagă.

(1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice

Noul Cod Penal
art. 386

Mihaela Chiper