Fostul şef al SNCFR Mihai Necolaiciuc s-a adresat deja instanţei cu o cerere de eliberarea condiţionată, invocând vârsta de peste 60 de ani şi cele 32 de luni deja petrecute în arest preventiv
Eliberarea condiţionată urmează să fie soluţionată de Judecătoria Sectorului 5, unde cererea a fost înregistrată pe 22 octombrie şi a primit termen pentru marți, 28 octombrie.
Alte trei dosare privind fraudarea sistemului naţional strategic de transport stau să fie conexate la acelaşi complet de la Judecătoria Sectorului 1. În fiecare dintre aceste dosare au fost cerute şi efectuate expertize care au durat mai mulţi ani, motiv pentru care DNA a cerut intervenţia Curţii Constituţionale pentru modificarea Codului de Procedură Penală, astfel încât să poată cere şi procurorii accelerarea unor procese care, după părerea lor, sunt tergiversate.
Acţiunea DNA se judecă la Tribunalul Bucureşti.
CCR nu a tranşat încă dilema procedurală, în timp ce avocaţii celor 10 inculpaţi din dosarele Necolaiciuc susţin că procesele nu au fost tergiversate din vreun motiv imputabil lor sau judecătorului de la fond, ci din motive imputabile statului. Argumentele apărătorilor se referă la chinul autorităţilor pentru a obţine extrădarea lui Necolaiciuc (timp de doi ani), trecerea dosarului prin mâinile mai multor rânduri de magistraţi, audierea a peste 200 de martori şi complexitatea expertizelor de specialitate. Avocaţii invocă până şi “timorarea” experţilor de către parchet, aceştia cerându-şi înlocuirea după ce rezultatul constatărilor lor “nu a convenit”. Pentru apărătorii inculpaților până şi “relaxarea” cu care SNCFR răspunde solicitărilor instanţei pentru clarificări a reprezentat un motiv de prelungire a procesului, în condiţiile în care instituţia de stat este parte civilă în dosar.
Din pedeapsa de 4 ani şi 6 luni primită în primul dosar soluţionat, lui Mihai Necilaiciuc i se va scădea perioada cuprinsă între 17 iunie 2009 şi 26 ianuarie 2012, adică data reţinerii fostului director CFR în SUA în vederea extrădării şi data la care a fost eliberat din arestul preventiv.
Mihai Necolaiciuc a fost predat autorităţilor române pe 20 aprilie 2011, pentru a fi judecat în patru dosare privind prejudicierea companiei feroviare naţionale cu 70 de milioane de euro. Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 au mai cerut, în 2013, Tribunalului Bucureşti, să deschidă procedurile cu SUA pentru a-l putea pune sub acuzare şi aresta preventiv pe Necolaiciuc în alte două dosare plimbate timp de mai mulţi ani între DNA şi Parchetul General.