• „Luis vezi că ne luă garda aici lângă gard. Îi dădui 300 de dolari”
O anchetă fără precedent făcută la Craiova arată cum două familii puternice de romi din Oltenia au împachetat pentru America, în ultimul an, peste 800 de conaţionali. Procurorii DIICOT Craiova au deschis cazul în februarie anul trecut, după ce au aflat că la 8 agenţii de turism din oraş erau făcute rezervări cu sutele pentru Mexic şi Guatemala. Datele transmise structurii DIICOT Craiova de Serviciul American pentru Controlul Imigraţiei arată că 776 de cetăţeni români au trecut ilegal, în numai 6 luni, graniţa dintre Mexic şi Statele Unite ale Americii. În total, aproape 900 de români au fost surprinşi în flagrant la gardul care desparte cele două ţări. Ancheta DIICOT arată şi cum au ajuns acolo.
Internetul este invadat de mesajele ţiganilor români ajunşi peste ocean. Procurorii DIICOT susţin că mulţi dintre aceştia au plătit bani grei pentru visul american. Sute de convorbiri interceptate îi leagă pe liderii reţelelor din Craiova de beneficiarii de peste ocean. Ancheta de la Craiova este încă la început, însă declaraţiile din dosar arată că mulţi dintre beneficiarii serviciilor unor agenţii de turism au fost în realitate păcăliţi să plece peste ocean. Li s-au promis operaţii pentru problemele medicale pe care le aveau, dar au ajuns să fure, să se prostitueze sau să cerşească tocmai pentru a plăti grupării care le-a asigurat transportul.
O singură familie de două persoane ar fi plătit nu mai puţin de 40.000 de dolari ca să ajungă peste ocean. Biletele le-au fost rezervate la una din cele 8 agenţii de turism vizate de ancheta DIICOT, destinaţia finală fiind nu Cancun sau New Mexico, ci Los Angeles sau New York. Tot interceptările din dosarul de la Craiova arată cum migranţii erau ghidaţi chiar din Bănie spre teritoriul american, liderii din România ţinând legătura inclusiv cu călăuzele. După ce au audiat peste 60 de persoane, procurorii DIICOT Craiova au cerut arestarea preventivă a celor 4 persoane considerate lideri de reţea: printre aceştia şi Filip Serdaru a cărui familie deţine proprietăţi impozante pe cea mai importantă arteră a Craiovei.
Discuţiile purtate de liderii olteni cu conaţionalii localizaţi în Mexic au conturat relaţia dintre migranţi şi cele două grupări care-i trimiteau peste Ocean: „câţi bani se cere pentru Canada?; tot 3.000 de euro; dar pe unde treci, prin America sau ajung în America şi de acolo îi trec în Canada”, „îi trimite două familii cu câte doi copii”.
Pentru că trecerea frauduloasă a frontierei necesita contactul cu anumite persoane din Mexic, tot de la Craiova erau transmise elementele de identificare a migraţilor: „o jachetă neagră şi blugi albaştri” – parola „Mario”, cum e omu îmbrăcat, trening negru cu puţin alb jos şi adidaşi, nevasta sa, blugi şi cizmuliţe negre – parola „Severin”. Ancheta DIICOT Craiova a pornit de la informaţiile privind sutele de rezervări pe care le făceau doar câteva persoane la cele 8 agenţii de turism. Convorbirile cu persoane aflate în Mexic, New York, Nevada, Quebec sau California, atestă în afara oricărui dubiu, prezenţa migraţilor pe teritoriul Statelor Unite ale Americii şi Canadei, spun procurorii DIICOT.
„Ah boss, până la gard cât mai avem?”
Să nu aveţi telefoane din America pe ele. Le aruncaţi. Când vedeţi garda că vine, scoateţi cartela, o rupeţi şi le aruncaţi
Cum ai sărit gardul, în spatele tău, mergi 2-3 km dai de dig, faci dreapta nu stânga, dreapta faceţi
Convorbirile şi comunicările telefonice purtate, în general, cu angajaţi ai unor agenţii de turism, denotă implicarea efectivă a lui Daniel Rădulean în călăuzirea altor persoane către Mexic, cu scopul evident ca acestea să treacă ilegal în SUA, acesta rezervând bilete cu destinaţia Cancun, Madrid, Bruxelles, precum şi cazarea în hoteluri.
Din California sau Ontario, ţiganii îşi sunau neamurile la Craiova
Eu am avut probleme mari, tu ştii, cu cei de la emigrări nu te joci
Luis vezi că ne-a luat garda aici lângă gard. I-am dat 300 de dolari
Decât ce scăpai, mă luă garda, decât ce îmi deteră drumul
O văzură pe mireasa de 2-3 ori nişte americani
El nu ne arată gaura, el a luat-o pe altă parte
Pe noi ne bagă pe altă parte, ia-o pe unde îţi arată el
În strânsă legătură cu activitatea infracţională desfăşurată de Luigi Cristinel Popescu zis Luis, Filip Sărdaru poartă discuţii telefonice relevante cauzei ce demonstrează, atât implicarea sa directă în rezervarea biletelor de avion la aceeaşi agenţie de turism cu care lucra şi grupul infracţional organizat format din inculpaţii Ovidiu Bil Chiciu, Dumitru Chiciu, Liviu Rădulean şi Daniel Rădulean, existând chiar un conflict pe tema eliberării biletelor de avion, generat de concurenţa dintre cele două grupuri („lasă că nu le mai dai lor niciun bilet”, „vin la tine şi îţi dau două palme”, „bă, tu crezi că eu sunt Bălan sau Paris, de ce nu i-ai spus, sună-l pe nea Filip”).
Tarifele nu erau generale, iar declaraţiile din dosar demonstrează că migranţii plăteau şi 15.000 de euro atunci când li se promitea şederea în Statele Unite ale Americii pentru intervenţii chirurgicale. Întoarsă în ţară după ce a fost arestată în SUA pentru prostitiţie, o femeie de etnie romă a recunoscut că familia sa a plătit 30.000 de euro lui Filip Sărdaru. În octombrie, femeia primea deja mesaje de ameninţare de la Sărdaru pentru că a refuzat să mai trimită bani în ţară.
Maia Constantin