2.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 7:56
No menu items!

Și statul trece pe lei: va împrumuta 14 miliarde până-n iunie și vrea să renunțe la eurobonduri

spot_img

ministerul-finantelor

Statul vrea să împrumute de la băncile interne, în trimestrul al doilea al acestui an, cel mult 14 miliarde de lei, aproximativ 75% din sumă fiind atrasă prin titluri de stat cu maturități între 3 și 10 ani. Potrivit unui anunț al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), instituția vrea să elimine complet împrumuturile în euro, din cauza riscului valutar.

”Pentru trimestrul II al anului 2014, MFP anunţă atragerea unui volum indicativ cuprins între 12 – 14 miliarde de lei, din care certificate de trezorerie în valoare de 2,5 – 4 miliarde de lei (20-25%), iar diferența – obligațiuni de tip benchmark cu maturități standard de 3, 5, 7 şi 10 ani. Cu privire la emiterea titlurilor de stat denominate în euro, MFP îşi menţine politica de reducere treptată a acestor emisiuni până la eliminare, tinând cont de obiectivul consolidării unei curbe de randamente în lei precum şi cel al limitării riscului valutar”, se arată pe site-ul Ministerului pentru Buget.

Nevoia de finanțare a României în acest an este printre cele mai mici din regiunea Europei Centrale și de Est, respectiv sub 10% din PIB, se arată într-un raport al agenției de rating Moody’s, remis Sursa Zilei. Statele cu cea mai scăzută nevoie de finanțare din zonă sunt Polonia și Slovacia.

”Pentru cele șase state ale regiunii (Cehia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Slovenia, n.r.), necesarul brut de finanțare pentru 2014 se ridică la 94,2 miliarde de euro, echivalentul a 10,5% din PIB-ul grupului, în scădere de la 108,9 miliarde de euro (12,3% din PIB-ul regiunii) în 2013, datorită unor plăți de amortizare (rambursare de împrumuturi, n.r.) mai reduse”, se arată în raportul Moody’s.

La un Produs Intern Brut (PIB) nominal de 658 de miliarde de lei și o țintă de deficit bugetar de 2,2% pentru 2014, România ar trebui să împrumute, în acest an, doar pentru finanțarea deficitului bugetar, aproximativ 14,5 miliarde de lei (3,2 miliarde de euro). Potrivit estimărilor Moody’s însă, necesarul total de finanțare al României este de aproape 60 de miliarde de lei (13,3 miliarde de euro).

Băncile au redus semnificativ creditele în lei pentru populație, însă împrumuturile în valută continuă să aibă cea mai mare pondere, de aproximativ 60%, în condițiile în care sunt credite vechi.

Cosmina Croitoru