Procurorii puteau avea și ei o contribuție semnificativă la salvarea victimelor accidentului din Apuseni. Instrumentele legal-procedurale puteau fi folosite în salvarea unor vieți, nu numai în constatarea unor infracțiuni, așa cum se întâmplă în mod obișnuit.
Conform procedurilor curente din unităţile de parchet cu un grad mare de operativitate (cum sunt DIICOT sau DNA), un procuror poate transmite online, în orice moment, către Serviciul Român de Informaţii, o dispoziţie pentru localizarea unui telefon mobil. Dispoziţia trebuie să aibă la bază o rezoluţie motivată a procurorului şi o autorizare a instanţei. Localizarea este făcută prin intermediul SRI, de către operatorul de telefonie mobilă, care măsoară intensitatea semnalului GSM. Din practicile curente ale procurorilor, procedura descrisă în acest fel durează maxim 30 de minute, toate datele fiind transmise online. Timpul în care informaţia este valorificată depinde doar de cât de aproape este de staţia de lucru a SRI.
Andi Topală
Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, miercuri, fiind întrebat de Sursa Zilei despre posibilitatea de autorizare a interceptării şi localizării telefoanelor pasagerilor din avionul prăbuşit în Apuseni, că autorităţile (SRI, Parchetul – n.r.) ar fi trebuit să ţină cont de situaţia dramatică şi să scurteze procedurile. Sursa Zilei l-a întrebat pe ministru dacă, atâta vreme cât de la ora 16.30 fusese constituit un dosar penal la Parchetul Curţii de Apel Alba, iar serviciile de informații dețin aparatura pentru localizare, nu se putea cere mandat pentru acest lucru.
Într-o situaţie dramatică trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a folosi căile legale, pentru a folosi instrumentele la îndemână şi a încerca să scurtăm procedurile. Trebuie să respectăm riguros legea, dar trebuie să ne uităm cu atenţie la o situaţie dramatică şi să găsim soluţii astfel încât legea să nu ne blocheze, ci să ne ajute
Robert Cazanciuc
ministrul justiției
Mihaela Chiper