-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:25
No menu items!

Șeful Poliției Române: Brățările electronice nu sunt obligatorii pentru cei arestați la domiciliu

spot_img

Petre Toba_SZ

Brăţările electronice pentru cei arestaţi la domiciliu nu reprezintă o măsură obligatorie, persoanele aflate în prezent în această situaţie fiind verificate periodic de poliţişti, pentru a se vedea dacă respectă obligaţiile impuse în instanţă, a declarat, marţi, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.

Tobă a explicat, la finalul prezentării bilanțului Poliției Române pentru 2013, că 500 de polițiști activează, la nivel național, în serviciile de probațiune.

Am înființat și Serviciul de analiză comportamentală, care analizează aspecte ce țin de profilul infracțional și în care activează psihologi, sociologi, polițiști de Poliție Judiciară – și colaborăm cu FBI pentru pregătirea lor. Serviciul central este creat la nivelul Direcției de Investigații Criminale. Am realizat o aplicație informatică de evidență a persoanelor cărora li se aplică măsuri preventive neprivative de libertate. În prezent, există 238 de astfel de persoane, nouă dintre acestea beneficiind de măsura arestului la domiciliu.

Petre Tobă
șeful Poliției Române

Potrivit lui Petre Tobă, brățările electronice nu reprezintă o măsură obligatorie. În plus, prevederea legată de brăţările electronice era cuprinsă în Codul Penal încă din 2006, însă nu a fost niciodată dispusă de instanţă, pentru că nu există un cadru legal care să reglementeze modul de folosire şi condiţiile de utilizare a acestora.

În acelaşi context, șeful Poliției Române a precizat că la nivelul Uniunii Europene „s-a constatat o practică neunitară în ceea ce priveşte folosirea brăţărilor electronice, şi anume în 16 state se folosesc, iar în 11 nu, pentru că în cinci dintre ele nu este precizat în legislaţie, iar în şase state este în lege, însă, în urma derulării unor proiecte pilot, s-a constatat că efortul bugetar este prea ridicat”.

Şeful IGPR a mai spus că într-un stat UE (Italia – n.r.), în perioada 2003-2010, s-au cheltuit 80 de milioane de euro pentru brăţările electronice, în condiţiile în care au fost monitorizate doar 14 persoane.

„În prezent, facem o analiză comună cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, suntem deschişi şi cred că, până la urmă, o să putem beneficia de acest sistem”, a adăugat Petre Tobă.

Tot el a menţionat că în prezent, la nivelul Uniunii Europene, se analizează emiterea unei directive care să reglementeze un mod unitar de folosire a brăţărilor electronice. Până atunci, a explicat Tobă, paza persoanelor arestate la domiciliu va fi făcută de poliţişti, care vor verifica periodic dacă arestaţii la domiciliu respectă restricţiile impuse de instanţă, în condiţiile în care acest lucru este „o obligaţie a inculpatului, pe care acesta nu trebuie să o încalce”.

Raluca Dan