4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:11
No menu items!

Șeful Parchetului Capitalei, Remus Budăi, la Direcția Antifraudă, după „succesul” anchetei de la „Bac” și NUP-ul pentru japonezul ucis de câini

spot_img

Șefii Parchetelor București și Giurgiu, prim-procurorii Remus Budăi și Petre Voinescu, urmează să fie detașați, în funcții de conducere, la Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Detaşarea celor doi va fi decisă în şedinţa din 10 septembrie a secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Numele lui Remus Budăi este legat de două anchete controversate ale Parchetului pe care încă îl conduce cu delegare. Încercarea de aducere fără mandat, și fără citații, a peste o sută de elevi de la liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală, suspectați că au dat mită la examenul de bacalaureat, l-a prins pe procurorul șef în concediu. Și tot Parchetul Capitalei, sub conducerea aceluiași Remus Budăi, este bănuit că a tergiversat declanșarea anchetei în cazul morții băiețelului Ionuț Anghel (omorât de câini fără stăpân în Parcul Tei), motiv pentru care dosarul a fost preluat de Parchetul General. De altfel, Remus Budăi este cel care a decis „neînceprea urmăririi penale” în cazul japonezului ucis de câinii maidanezi.

În ciuda acestor scandaluri Remus Budăi a fost propus pentru un fotoliu de șef la ANAF.

Surse din CSM au precizat pentru Sursa Zilei că propunerile de detașare a lui Remus Budăi și Petre Voinescu au fost decise joi seară, când premierul Victor Ponta a anunțat o listă de opt directori pentru direcțiile regionale ale Direcției Generale Antifraudă a ANAF.

Remus Budăi şi Petre Voinescu au în comun mai mult decât cariera de procuror, întâlnindu-se din postura de şef şi subaltern la Parchetul Tribunalului Bucureşti. Voinescu a ocupat, timp de mai mulţi ani, poziţia de adjunct, iar Budăi pe cea de sef de secţie de urmărire penală.

Petre Voinescu a pierdut în urmă cu doi ani concursul pentru poziţia pe care ocupase până atunci, în favoarea unui subaltern, acum procuror la DNA. Voinescu a preluat apoi șefia Parchetului Giurgiu.

Remus Budăi a fost delegat ca prim procuror la Parchetul Tribunalului Bucureşti, în urmă cu un an, după ce a instrumentat la Parchetul General mai multe anchete mediatizate: dosarul morţii bebeluşilor de la Maternitatea Giuleşti, dosarul angajărilor ilegale din Ministerul de Interne ori dosarul şatajului dintre Sorin Ovidiu Vîntu şi Sebastian Ghiţă.

Prin plecarea lui Remus Budăi din funcţia pe care o ocupa prin delegare, Parchetul Tribunalului Bucureşti, rămâne cu un singur om la conducere, cu procurorul şef adjunct Alexandru Georgescu, care şi-a câştigat în urmă cu trei luni funcţia la concurs. Parchetul Tribunalului Bucureşti este însă singurul din ţară unde funcţia de prim-procuror poate fi ocupată de cinci ani doar prin delegare. Această poziţie este blocată în urma unui proces penal început în 2008, după ce DNA i-a trimis în judecată pe mai mulţi procurori pentru fraudarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de conducere din Parchete.

Joi seară, premierul Victor Pona a semnat deciziile de numire în funcţie a şefilor celor opt direcţii regionale antifraudă din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), precum şi a doi inspectori generali adjuncţi în structura centrală a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. Numele celor doi procurori nu se regăsesc însă pe această listă.

De altfel, surse din Ministerul Finanţelor Publice au precizat pentru Mediafax că numirile făcute de Ponta joi seară sunt temporare, până la ocuparea acestor posturi prin concurs.

Astfel, Claudiu Codrea a fost numit inspector general adjunct antifraudă, şef al Direcţiei regionale antifraudă fiscală Bucureşti. La conducerile direcţiilor regionale au mai fost numiţi, în calitate de inspectori generali adjuncţi antifraudă, Cosmin Georgescu (Suceava), Daniel Dinulescu (Constanţa), Gabriel Valentin Cărbunaru (Alexandria), Adrian Paul Voicu (Tg. Jiu), Călina Valer Vesa (Deva), Iulian Bogdan Gheorghe (Oradea) şi Laurenţiu Dan Puşdercă (Sibiu).

De asemenea, în structura centrală a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală au fost numiţi ca inspectori generali adjuncţi antifraudă Aurelian Constantinescu şi Valeriu Alexandru Gâlă.

Romeo-Florin Nicolae, şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, a fost numit, la 1 august, de premierul Victor Ponta la conducerea Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală, la propunerea ministrului finanţelor.

Andi Topală