-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:40
No menu items!

Șeful ANI, prins de polițiști, scăpat de procurori. Horia Georgescu a circulat fără permis două săptămâni. UPDATE

spot_img

Șeful ANI, Horia Georgescu, prins fără permis auto

  • UPDATE

Surse din Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 ne-au declarat că procurorii au decis neînceperea urmăririi penale pe motiv că fapta nu există. Mai exact, susțin anchetatorii, șeful ANI ar fi depus certificatul de grefă la Poliția Rutieră, dar nu s-a mai dus să-și ridice permisul. Horia Georgescu a declarat la România TV că a fost oprit de un echipaj de poliţie, căruia i-a explicat că are certificatul de grefă în dosar. „A doua zi am prezentat la secţia de poliţie de la Udrişte certificatul de grefă, fiind totul în regulă”, a spus Horia Georgescu. Surse din Poliția Rutieră ne-au precizat că șeful ANI a venit la Brigada de Poliție Rutieră abia pe 30 august, după ce a fost depistat în trafic. Cu alte cuvinte, deși avea certificatuul de grefă, el nu avea dreptul de a conduce, permisul auto aflându-se încă la poliție. Practic, dreptul de a conduce și permisul ar fi devenit valabile din nou dacă Horia Georgescu se prezenta cu certificatul de grefă.

Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a decis neînceperea urmăririi penale împotriva șefului Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, în ciuda faptului că acesta a condus autoturismul fără a avea permis.

Șeful ANI a rămas fără permisul auto pe 9 august, când i-a fost aplicată o sancțiune prin care dreptul de conducere era suspendat pe o perioadă de 90 de zile. Horia Georgescu a contestat la instanță sancțiunea, însă, nu s-a prezentat la poliție, așa cum prevedea legea, să prezinte certificatul de grefă pentru a i se restitui permisul.

În noaptea de 29 spre 30 august, la ora 3, Horia Georgescu a fost depistat în trafic, polițiștii rutieri constatând că acesta nu avea permisul auto. Șeful ANI le-a arătat certificatul de grefă care dovedea că el contestase sancțiunea primită. Cu toate acestea, polițiștii i-au întocmit dosar penal și au sesizat Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, dar procurorii au decis neînceperea urmăririi penale pentru că Horia Georgescu a comis fapta, respectiv a încălcat legea, fără intenție.

(1) Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei raza de competentă a fost constatata fapta.

–––

(3) Dovada înregistrării plângerii depuse la judecătorie în termenul prevăzut la alin. (1) se prezintă de contravenient la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care va efectua menţiunile în evidente şi îi va restitui permisul de conducere.

OG 195/2002
Art. 118

Potrivit legii, contravenientului căruia îi este suspendat dreptul de conduce i se eliberează o dovadă înlocuitoare cu valabilitate de 15 zile. În acest termen, el poate ataca sancțiunea aplicată în instanță sau, în cazul în care suspendarea este mai mare de 30 de zile, poate cere reducerea termenului la 30 de zile. Horia Georgescu a rămas fără permis pe 9 august, astfel că valabilitatea dovezii expira pe 25 august. Șeful ANI a contestat sancțiunea pe 14 august, în termenul de 15 zile prevăzut de lege, numai că, neprezentându-se la Brigada de Poliție Rutieră, a circulat fără permis timp de două săptămâni.

Un principiu de drept, cunoscut nu numai de juristul Horia Georgescu, ci și de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, spune că „necunoașterea legii nu exonerează răspunderea penală/civilă”. Cu intenție sau nu, Horia Georgescu a încălcat totuși o lege în vigoare. Ignorând sau nu prezentarea la poliție pentru a i se restitui permisul auto, în baza certificatului de grefă, Horia Georgescu a circulat fără documente, așa cum, pe bună dreptate, a constatat echipajul de poliție rutieră, în noaptea de 29 spre 30 august.

Andi Topală