10.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 16:57
No menu items!

Șeful ANI, Horia Georgescu, reținut de DNA. Prejudiciul: 75 de milioane de euro / UPDATE

spot_img

Procurorii vor cere instanței arestarea preventivă a președintelui ANI

Șeful ANI, Horia Georgescu, prins fără permis auto

Președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a fost reținut, luni, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un nou dosar care vizează activitatea acestuia la Agenția Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP).

Procurorii vor cere marți instanței arestarea preventivă a șefului ANI.

Reprezentanții DNA au precizat, într-un comunicat de presă, că Horia Georgescu este acuzat de trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Faptele au fost comise, potrivit procurorilor, de Georgescu din calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP.

Dosarul DNA se bazează pe o sesizare transmisă de ANRP, în ianuarie 2015.

În cursul lunii ianuarie 2015, Guvernul României – Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților a sesizat Direcția Națională Anticorupție cu privire la faptul că, în perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor.

Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, din care făcea parte și inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experții evaluatori, corespunzătoare unui număr de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaționale de Evaluare, a dispozițiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției precum și unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate.

Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experților evaluatori, la suma de 129.709.168 euro (467.448.907 lei ).

Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor 3 dosare a rezultat că evaluatorii desemnați nu au purtat o corespondență cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agențiile imobiliare etc. privind tranzacțiile deja efectuate/certe cu proprietăți imobiliare similare.

În două cazuri evaluatorii desemnați au utilizat, în cadrul metodei comparației directe, „comparabile” constând în anunțuri de vânzare publicate online sau în ziare, fără a purta corespondență cu deținătorii de informații privind tranzacțiile certe cu proprietăți imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina prețul real al pieței imobiliare.

Concluzionând, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis în cazul celor 3 dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerințele Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și nici prevederile art. 10 alin. 6 și 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obținerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii și cesionarii drepturilor de despăgubire.

Direcția Națională Anticorupție
comunicat de presă

Potrivit DNA, în cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

R.D.