3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:45
No menu items!

Șefa DIICOT, Alina Bica, urmărită penal de DNA

spot_img

Procurorul șef al DIICOT, Alina Bica a fost audiată de DNA pentru ca ar fi facut parte dintr-o comisie din ANRP, care ar fi aprobat despăgubirea lui Gheorghe Stelian cu 150 milioane de euro pentru un teren supraevaluat

Alina Bica 2_SZ

 

Stelian Gheorghe este nimeni altul decât cel de la care fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, a cumpărat în anul 2006 terenul de lângă Floreasca, pe strada Chopin, din Bucureşti, pe care şi-a ridicat ulterior un bloc de apartamente.

DNA i-a reținut pe Lăcrămioara Alexandru și Dragoș Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Șefa DIICOT, fost secretar de stat în Ministerul Justiției și membru al aceleiași comisii, este urmărită penal pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

La data de 15.10.2014 Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

Concret, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte suspecta Bica Alina Mihaela și inculpații Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente.

          Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei(valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei).

Aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului.

După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la FONDUL PROPRIETATEA, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro(755/metru pătrat).

Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei,(echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

comunicat DNA

O plângere cu mai multe capete de acuzare a fost transmisă, de ANRP, Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu privire la modul în care au fost aprobate despăgubiri uriaşe de către fosta Comisie Naţională pentru Stabilirea Despăgubirilor din care a făcut parte, în mandatul lui Cătălin Predoiu, şi actuala şefă a DIICOT.

Metoda prin care un număr redus de proaspăt împroprietăriţi au ajuns pe o listă foarte scurtă de persoane despăgubite de stat prin proceduri rapide a fost dezvpluită, pentru Sursa Zilei chiar de preşedintele ANRP, George Băeşu. Multe dosare erau scoase din arhivele instituţiei, erau vândute drepturile litigioase, iar noii proprietari erau despăgubiri de urgenţă sub forma unor „cazuri speciale”, neacceptate de lege. În unele cazuri, Comisia Naţională pentru stabilirea despăgubirilor acordat compensaţii uriaşe chiar şi atunci când din analiza consilierului însărcinat rezulta că sunt nereguli în documentaţia depusă.

Peste 250 de dosare referitoare la modul în care s-au plătit de către stat despăgubiri până în 2012, în mandatele a trei preşedinţi la ANRP: Ingrid Zarour, Anca Opre şi Crinuţa Dumitrean.

CSM a precizat într-un comunicat de presă că a respins cererea Secției de Combatere a Corupției din cadrul DNA privind arestarea preventivă a șefului DIICOT. În schimb, membri Secției pentru Procurori a CSM au avizat reținerea și arestul la domiciliu pentru șeful DIICOT, Alina Bica.