2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:03
No menu items!

”Steaua USL” şi ”trădătorul” Oprea vor defila pe scena din ograda Brătienilor şi a lui Ion Iliescu

spot_img

”Steaua” listei candidaţilor Uniunii Social Liberale, Gigi Becali, va defila pe scena candidaţilor comuni ai PSD, PNL, PC, PNŢCD, şi a unora dintre verzi, scenă care va fi amplasată în văzul lumii întregi miercuri, 17 octombrie, pe Naţional Arena. El este asumat în mod public de liderul liberalilor, Crin Antonescu.

În februarie 2012, Gigi Becali s-a autoinvitat în Mişcarea Populară – fost proiect al unei aripi din PDL. „PNG va fi în Mişcarea Populară. Vom negocia şi cu PDL, PRM şi PP-DD. Cel mai probabil vom fi în Mişcarea Populară, pentru că aşa m-au sfătuit oamenii din PNG”, a spus Becali pe 23 februarie, care nu a fost însă invitat să facă acest pas. Într-o mega-lansare de candidaţi, care va bloca circulaţia din zonă ore întregi, useliştii vor să demonstreze că nimic nu-i va împiedica să meargă înainte, chiar dacă în acelaşi timp are loc şi congresul Popularilor Europeni la Bucureşti. Alături de Gigi Becali se află fostul premier Victor Ciorbea, şi el asumat de liberali, sub umbrela USL, dar şi nume complet noi în politica parlamentară dâmboviţeană cum ar fi cel al jurnalistei Gabrielei Vrânceanu-Firea-Pandele, al omului de afaceri Sebastian Ghiţă, al lui Remus Cernea sau al pesedistei Ana Birchall – implicată la parlamentarele trecute într-un scandal legat de un filmuleţ difuzat pe internet. Într-un colegiu din sectorul 5, patronat de Marian Vanghelie,  va candida independentă, pentru un nou mandat de deputat viitoarea sa soţie, Oana Mizil, exclusă din PSD. Pe lista USL lipsesc numele celor din ”grupul de la Cluj”. De asemenea, regizorul Sergiu Nicolaescu n-a mai primit un nou colegiu pentru Senat.

De pe aceeaşi listă nu lipsesc pe de altă parte vechi parlamentari precum Dan Mircea Popescu, Mădălin Voicu sau Şerban Mihăilescu, personaj controversat cunoscut sub porecla de ”Michi Şpagă”. Acesta a fost condamnat în 2011 de DNA la un an de închisoare cu suspendare ca mai apoi, în 2012, completul de cinci judecători ai ÎCCJ să decidă achitarea acestuia în dosarul ”Armele de vânătoare” şi ridicarea sechestrului de pe cele şapte arme de vânătoate care îi fuseseră confiscate. ”Michi” va candida pe lista UNPR, la fel ca şi şeful său de partid, Gabi Oprea, fost ministru al Internelor şi Apărării în perioada guvernelor Boc şi Ungureanu. Oprea revine acum la mai vechea sa dragoste – PSD – partid în care a plecat cu scandal în 2009, acuzând presiuni din partea şefului PSD de atunci, Mircea Geoană. Au urmat apoi ani de dispute scrise sau verbale între reprezentanţii noului partid al lui Oprea  – UNPR – care a făcut majoritate în Parlament pentru PDL şi care a fost calificat în mod oficial ca fiind ”un partid de trădători” de către liderii pesedişti.

Într-un comunicat mai vechi, UNPR spunea că „tradarea, dosarele penale si disperarea după funcţii sunt caracteristicile conducerii partidului în fruntea căruia se afla chiar Victor Ponta . El însuşi are vocaţia evidentă a trădării interesului naţional. Să ne amintim ca Victor Ponta s-a împotrivit acordului cu FMI, că a cerut anticipate când România era pe muchie de cuţit, că a încercat să dărâme Guvernul, ştiind că asta ar fi adus costuri economice imposibil de suportat pentru ţară şi, nu în ultimul rând, că visează la suspendări de preşedinte”. Într-o emisiune televizată, Ion Iliescu califica UNPR şi partidul lui Dan Diaconescu ca fiind ”diversiuni ale PDL” pentru câştigarea alegerilor din 2012. Ion Iliescu a afirmat totodată că UNPR este un exemplu de oportunism şi ”fripturism”. În acelaşi timp, un comunicat al UNPR l-a întrebat retoric pe fostul preşedinte dacă este ”întâiul trădător al ţării”: ”Pentru a-i reîmprospata memoria, UNPR îi aminteşte preşedintelui de onoare al PSD faptul că partidul din care face parte a apărut în 1992 prin plecarea din FSN a unui grup condus chiar de Ion Iliescu. Pentru ca nu l-a putut da jos pe Petre Roman din fruntea FSN, Ion Iliescu a plecat, alături de 69 de parlamentari din Modrogan in sediul din Strada Atena şi a făcut un nou partid”.

În luna aprilie, uneperiştii au revenit în tabăra PSD votând cot la cot cu USL pentru demiterea cabinetului Ungureanu la moţiunea de cenzură. În luna decembrie, Gabriel Oprea va candida, alături de Anghel Iordănescu, în sectorul 2 al Capitalei, pe locurile cedate de PSD Bucureşti din cele 20 de colegii eligibile. Printre cei care vor candida pentru UNPR, pe listele USL, se află Lavinia Şandru, care a trecut pe la PDL, PSD, şi fostă preşedintă a Partidului Noua Generaţie, fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, fostul preşedinte PSD Olt, senatorul Ion Toma. Uneperiştii nu vor mai putea trece însă din nou în tabăra lui Băsescu pentru că, după parlamentare, vor trebui să se înscrie în PSD. Aceasta va devenit realitate la congresul extraordinar al partidului care va avea loc cel mai probabil în iarna acestui an.

Un alt personaj politic care nu a revenit la PSD, ”dragostea lui”, dar care va candida sub aripa pesedistă este chiar fostul preşedinte al partidului, Mircea Geoană. El nu a dorit să accepte oferta viitorului său fin, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, de a candida într-un colegiu aici, ci va candida independent la Dăbuleni, colegiu deja de notorietate pentru Geoană, exclus din PSD în noiembrie 2011 de cei care i-au succedat la putere pentru că nu a respectat Statutul. Mircea Geoană a plătit excluderea ulterior cu funcţia de preşedinte al Senatului, din care i-a fost retras sprijinul politic. Fostul prezidenţiabil, care a pierdut ”la mustaţă” alegerile din 2009 în faţa lui Traian Băsescu, s-a ales cu o celebră poreclă de la „gurul PSD„, Ion Iliescu, poreclă care l-a consacrat în „folclorul„ pesedist şi nu numai. „Am pierdut alegerile pe mâna noastră în 2004 şi alegerile prezidenţiale din 2009 tot pe mâna noastră, din cauza gafelor aceluiaşi om, Geoană (…) În 2004 a vrut neaparat să vada lumea că este candidat la postul de premier şi a ieşit cu o declaraţie publică în care spunea că nu avem nevoie la alegeri de voturile PRM. Şi PRM a votat cu Băsescu. Şi tot el a făcut gafa care a dus la pierderea propriilor alegeri”, a explicat Ion Iliescu de ce ”Geoană a votat ca un prostănac”. În 2011, Mircea Geoana a declarat la un post tv că l-a înjurat în gând pe Ion Iliescu. „M-a facut prostanac în 2005. Una este sa pui o eticheta, alta este să faci pe cineva ‘prostănac’. Dacă l-am înjurat pe Ion Iliescu atunci? L-am înjurat, în gând!”, a mărturisit Mircea Geoana. Votul lui Mircea Geoană  – senator independent – la moţiunea de cenzură a USL din luna aprilie a acestui an, a fost considerat ”votul de aur”. (C.C.)