6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:12
No menu items!

”Românii, bineveniți și căutați la muncă în Marea Britanie”. Cine spune asta

spot_img

muncitori anglia

Românii sunt bineveniţi, chiar căutaţi de angajatorii din Marea Britanie, pentru a ocupa diferite locuri de muncă, se arată într-un articol publicat, luni, de Huffingtin Post. Jurnaliștii arată cum firmele britanice au crescut considerabil numărul locurilor de muncă oferite românilor, peste 10.000 de locuri de muncă fiind prezentate acestora în luna ianuarie 2014, cu ajutorul unor site-uri de recrutare.

Odată cu ridicarea restricțiilor de muncă pentru români în Marea Britanie, la începutul anului 2014, s-a înregistrat o creştere cu 70% a numărului locurilor de muncă oferite acestora, faţa de luna ianuarie 2013. Companiile de recrutare dezmint refrenul deja bine ştiut, cum că românii vin în ţara lor pentru a ocupa locurile de muncă prost plătite, pe care britanicii nu le vor. Asta fiindcă numai 13,5% din contractele de muncă semnate în acest an de către români sunt temporare, restul fiind permanente sau pe termen lung şi cu experienţă în domeniu.

În comparaţie cu luna ianuarie 2013, când majoritatea locurilor de muncă oferite de britanici erau pentru personal hotelier, în prima lună a acestui an, personalul medical a fost primul pe lista cerinţelor acestora (statistica nu include în personalul medical, şi îngrijirea bătrânilor sau asistenţii sociali). Majoritatea posturilor oferite sunt pentru asistente medicale şi doctori la spitale renumite din Cambridge sau Liverpool.

”Această creştere a ocupării de către români a posturilor solicitate de britanici, reprezintă o confirmare a faptului că cetăţenii noştri sunt oameni muncitori, apreciaţi pentru aptitudinile lor şi, nu în ultimul rând, apreciaţi pentru etica lor prefesională”, a declarat ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, citat de Huffingtin Post.

Unul dintre reprezentanţii unui sindicat care apăra drepturile angajaţilor britanici, atât în ţară cat şi la nivel internaţional, Owen Tudor, a declarat că „piaţa de muncă europeană a devenit foarte competitivă şi orice mare economie doreşte să atragă cât mai mulţi angajaţi inteligenţi şi cu multă experienţă”.

El acuză guvernul britanic că a pus într-o lumină proastă muncitorii din estul Europei, deşi de ei au mare nevoie, mai ales în domeniul serviciilor medicale. El pledează pentru asigurarea acestor locuri de muncă pentru români, prin semnarea de contracte de muncă permanente deoarece „nu ar avea niciun sens ca românii sa traverseze aproape toate Europa pentru un loc de muncă nesigur sau prost plătit”, mai spune reprezentantul sindicatului. ”Guvernul Marii Britanii ar trebui să-i trateze la fel pe toţi angajaţii care muncesc legal şi îşi plătesc taxele, indiferent dacă s-au născut în Marea Britanie, sau nu”, a mai spus Owen Tudor.

Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le-a permis ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor români şi bulgari pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani a fost împărţită în trei etape (doi plus trei plus doi ani).

Măsurile tranzitorii s-au încheiat în mod irevocabil la 31 decembrie 2013, Marea Britanie fiind una dintre ţările care au menţinut până la acea dată restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.

G.T.