6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:48
No menu items!

Ținta de încasări pentru acest an, neimportantă pentru ministrul Finanțelor

spot_img

Faptul că Guvernul și-a asumat un program de venituri la buget, în acest an, este irelevant pentru șefa MFP, Ioana Petrescu, fiindcă acesta se bazează ”pe niște presupuneri”

ioana-petrescu

Este mult mai important să ne raportăm la cât am încasat în anul anterior, crede ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, decât ținta asumată de Executiv prin Legea bugetului de stat. Asta în condițiile în care PIB-ul nominal crește de la an la an și, în mod evident, și încasările.

Întrebată în mod repetat de jurnaliști dacă încasările ANAF pe primele patru luni sunt în linie cu țintele asumate în bugetul de stat, ministrul Finanțelor a spus că ”nu este importantă această țintă, pentru că se bazează pe niște presupuneri, pe niște variabile”. ”E mai important să ne raportăm la perioada anterioară și să vedem tendința”, a precizat Ioana Petrescu.

Anual, Executivul prevede în Legea Bugetului de stat, act normativ dezbătut și votat de Parlament, care vor fi veniturile și cheltuielile, pentru a putea construi bugetele ordonatorilor de credite. Ținta de încasări este esențială, cel puțin în primele șase luni ale anului, perioadă după care, de regulă, se operează o revizuire sau o rectificare.

De asemenea, programul de venituri și cheltuieli este un reper esențial în fixarea țintei de deficit bugetar, importantă atât în negocierile cu finanțatorii externi, cât și în respectarea unuia dintre criteriile Maastricht, de aderare la zona euro.

Conform Consiliului Fiscal, încasările din primele patru luni au fost cu circa un miliard lei sub nivelul programat. Potrivit ANAF, încasările la buget au crescut în luna aprilie cu 8,5% față de perioada similară a anului trecut, respectiv cu 1,33 miliarde de lei.

Structura defalcată a încasărilor arată că veniturile din impozitul pe profit și cele din accize au crescut cel mai mult, cu 19,6%, respectiv cu 17,6%. Și încasările din TVA au crescut cu 12,58%, respectiv cu 3,88 miliarde de lei, în timp ce încasările din impozitul pe venit au fost cu 2,1% mai mari decât în luna aprilie a anului trecut.

Avansul încasărilor s-a produs în condițiile creșterii semnificative a nivelului taxării, în special la accize, dar și introducerii unor taxe noi care vizează în special domeniul energiei. De asemenea, veniturile bugetare este firesc să crească atunci când și PIB-ul crește, ținta fiind cu atât mai importantă cu cât ea reflectă nu numai avansul economic, cât și capacitatea de colectare și conformarea voluntară.

Cosmina Croitoru