1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 12:48
No menu items!

Șeful Poliției Române, Petre Tobă, la Curtea Supremă în dosarul tentativei de sinucidere a lui Adrian Năstase UPDATE

spot_img

Toba 1_SZ

  • UPDATE

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat luni, la Curtea Supremă că, pentru finalizarea punerii în executare în 2012 a mandatului de încarcerare a lui Adrian Năstase, poliţiştii au făcut peste o sută de acte procedurale, solicitări şi demersuri, uneori fiind nevoiţi să insiste la medici.

Petre Tobă a dat luni, la Curtea Supremă o declaraţie în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu este judecat pentru că în 2012 ar fi încercat tergiversarea punerii în executare a deciziei din iunie 2012 de condamnare a lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii”.

Şeful Poliţiei Române a arătat în faţa judecătorilor că a purtat un dialog cu ministrul de interne de la acea dată, Ioan Rus, şi l-a anunţat pe acesta în legătură cu faptul că ofiţeri de la Poliţia Capitalei urmează să pună în executare mandatele emise în dosarul „Trofeul calităţii”. Tobă a arătat că Rus i-a mărturisit că doreşte să poarte o discuţie cu Adrian Năstase şi l-a întrebat dacă este legal din punct de vedere procedural. El a precizat că i-a spus lui Ioan Rus că nu găseşte niciun impediment procedural la acel moment, mandatele nefiind emise de către instanţa de executare, respectiv Tribunalul Bucureşti.

Petre Tobă a adăugat că, într-o discuţie ulterioară cu Ioan Rus, acesta i-a spus că a discutat cu Adrian Năstase, care „părea vizibil agitat şi neliniştit” în legătură cu informarea pe care i-a făcut-o. În acest context, Tobă a explicat că Ioan Rus i-a sugerat, pe fondul faptului că îi cunoştea afecţiunile cardiace, să se analizeze oportunitatea trimiterii unei ambulanţe, odată cu echipajul de poliţie, la domiciliul fostului premier.

Ioan Rus a fost informat de mine că urma să executăm acele mandate. Totodată, eu am informat ministrul cu privire la prevederile art. 420 şi următoarele din Codul de Procedură Penală privind punerea în executare a mandatelor, şi, mai precis, că acesta se execută în aceeaşi zi când se primesc, după ce în mass-media s-a vehiculat ipoteza că persoanele condamnate la pedepse cu executare ar avea un răgaz de 24 de ore pentru predare.

Petre Tobă

șeful Poliției Române

Petre Tobă a mai arătat că a fost nevoit să-l cheme pe şeful Poliţiei Capitalei de la acea dată, Lucian Guran, după tentativa de suicid a lui Adrian Năstase şi după internarea acestuia la Spitalul Floreasca. În acest context, Petre Tobă a arătat că, după internarea lui Năstase la spital, Poliţia Română a făcut o serie de demersuri pentru verificarea cu exactitate a posibilităţii continuării punerii în executare a mandatului emis de tribunal pe numele lui Adrian Năstase.

Tobă a precizat că s-au făcut numeroase solicitări la Colegiul Medicilor, la Institutul Naţional de Medicină Legală, la Autoritatea Naţională a Penitenciarelor, precum şi către medicii curanţi ai lui Adrian Năstase. Însumate, a arătat Tobă, demersurile făcute ar fi fost peste 100.

Şeful Poliţiei Române a precizat că a fost uneori necesară şi revenirea cu solicitări către medicii curanţi ai lui Adrian Năstase, pentru a obţine în integralitate dosarul medical al fostului premier, în vederea transmiterii acestuia Institutului Naţional de Medicină Legală.

Demersul a fost necesar pentru ca specialiştii INML să spună dacă poate fi continuată punerea în executare a mandatului în cazul lui Năstase, a mai spus Tobă.

„Toţi colegii mei şi-au îndeplinit, cu respectarea strictă a legii, toate activităţile. De aceea şi soluţiile de neîncepere au fost pronunţate de Parchetul ICCJ şi DNA faţă de toţi colegii mei care au fost implicaţi în această situaţie. Poliţia Capitalei m-a informat, în dinamică, că a efectuat mai multe activităţi şi demersuri pentru a putea să finalizeze punerea în executare a mandatului. Toate aceste demersuri însumate, fie că ne referim la cele făcute la ANP, la Spitalul Floreasca, la INML sau la instanţa de executare – le-am estimat eu undeva în jur de 100 de activităţi  pe care Poliţia Capitalei la un moment dat le-a desfăşurat pentru finalizarea acestei proceduri. Au fost multe demersuri datorită situaţiei medicale incerte a persoanei respective. Au fost situaţii când colegii mei au trebuit să revină cu solicitări adresate unităţii medicale. Toate activităţile poliţiştilor au depins de starea medicală a persoanei, noi nu ne puteam exprima cu privire la aceasta. Colegii mei mi-au raportat faptul că au existat situaţii în care au fost nevoiţi să facă reveniri pentru a putea să obţină documente de la nivelul Spitalului Floreasca”, a adăugat Petre Tobă, la ieşirea din sediul instanţei.

Pe 2 septembrie, fostul şef al Poliţiei Capitalei Lucian Guran a arătat, în declaraţia de martor pe care a dat-o în fața magistraților Curții Supreme, că niciunul dintre colegii săi nu i-a adus la cunoştinţă că medicul Şerban Brădişteanu s-ar opune transferării în penitenciar a lui Adrian Năstase, după ce fostul premier a încercat să se sinucidă şi a fost dus la spital.

Șeful Poliției Române, chestorul Petre Tobă, s-a prezentat luni dimineață în fața magistraților Curții Supreme. Tobă va fi audiat ca martor în dosarul privind tentativa de sinucidere a fostului premier Adrian Năstase, în care medicul Șerban Brădișteanu este acuzat de favorizarea infractorului.

La intrarea în sala de judecată, Tobă a precizat că va face declarații de presă după audierea sa de către instanță.

În vara anului trecut, șeful Poliției Române a fost audiat, tot ca martor, în aceeași cauză, și de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

R.D.