2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:04
No menu items!

Șeful Poliţiei Economice Constanţa, la masă cu un traficant de droguri în momentul flagrantului DIICOT

spot_img

Tomescu Ioan_cugetliber.ro

Şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Constanţa, Ioan Tomescu, a fost găsit la masă cu libanezul arestat, la sfâşitul lunii februarie, pentru trafic cu 30 de kilograme de cocaină. Informaţiile Sursa Zilei îi indică şi pe alţi poliţişti din zonă, şi chiar din Portul Constanţa, în cercul de apropiaţi ai lui Ismail Khochaiche Khairallah, unul dintre ofţerii poliţiei transporturi vizitându-l pe libanez chiar cu o noapte înainte de acţiunea DIICOT.

Pe 14 februarie, în vinerea flagrantului organizat de procurorii DIICOT, Ismail Khochaiche Khairallah lua prânzul la un restaurant de pe Bulevardul Mircea cel Bătrân chiar cu şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Constanţa, comisarul şef Ioan Tomescu. Libanezul arestat de Tribunalul Bucureşti ca principal suspect în organizarea unui transport de cocaină, de 3 milioane de euro, spre ţara sa de origine, este patronul mai multor firme aflate în insolvenţă şi al unei celebre măcelării libaneze din piaţa centrală a Constanţei. Libanezul s-a  stablit în România în urmă cu aproape două decenii şi l-ar fi avut drept complice, în acest caz, pe Akran Alain, cetăţean francez de origine kuweitiană.

Comisarul-șef Ioan Tomescu nu a fost audiat până acum de DIICOT în legătură cu întrevederea întreruptă de flagrantul procurorilor de la Bucureşti, întrucât nu ar avea legătură cu dosarul. Conform probelor de până acum, drogurile de mare risc ar fi fost introduse în Portul Constanţa în cutii cu vopsea portocalie, containerul fiind expediat din America de Sud. Constanţa ar fi servit însă doar ca zonă de tranzit către Liban, existând suspiciuni că procurorii nu au recuperat integral transportul venit de peste Ocean. Libanezul a refuzat să dea declaraţii în cadrul anchetei, contestând flagrantul pe care procurorii l-au făcut în dosar.

Comisarul-şef Ioan Tomescu este din 2007 şef al Serviciului Investigarea Fraudelor din IPJ Constanţa. În 2012, unul dintre subalternii săi a fost arestat de procurorii anticorupţie după ce a ieşit dintr-un restaurant din Mamaia având în mână un plic cu 4.000 de euro. Este vorba despre ofiţerul Ionuţ Adrian Priboianu, care lucra de patru ani în subordinea comisarului Tomescu, de un an chiar în formaţiunea „Trident” – un grup operativ specializat în depistarea infracţiunilor complexe în Portul Constanţa. Ofiţerul fusese avansat în grad pentru merite deosebite chiar cu câteva luni înainte de flagrantul DNA.
În 2011, comisarul şef Tomescu a dat un interviu jurnaliştilor de la „Ziua de Constanţa” în care recunoştea că şi un nepot al său lucrează în formaţiunea pe care o conduce, dar că acest lucru a fost doar meritul rudei sale, tânăr absolvent al Academiei de Poliţie.

„Am întrat în rândurile Poliţiei în anul 1987, când am absolvit Şcoala Militară de Ofiţeri Activi. De atunci până în prezent, mi-am desfăşurat activitatea în rândul Poliţiei Economice, cu excepţia a doi ani când am făcut parte din rândul lucrătorilor de la Resurse Umane. Am absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti, în anul 1992. Cursuri universitare tot la Academia de Studii Economice, Specializarea Managementului Firmei, în 1998. În anul 2000, am absolvit cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza, iar, din iunie 2010, sunt doctor în drept la Universitatea Bucureşti. Ca avere, în cei 25 de ani de activitate, de la absolvire, am un apartament luat imediat după Revoluţie, o casă donată de părinţi, două autoturisme, unul luat în leasing”.

Comisarul-şef Ioan Tomescu
Interviu pentru Ziua de Constanța

Conform propriei declaraţii de interese, comisarul şef Ioan Tomescu este acţionar la trei companii: Argus SA, Sif Transilvania şi Socep SA. Şi vicepreşedinte al Fundaţiei de Ordine Publică Constanţa. În declaraţia de avere, comisarul şef Ioan Tomescu are trecută o cotă de 1/4 din 8 hectare de teren cumpărare în Mereni, judeţul Constanţa în 2006, un apartament din 1993 şi o casă donată în 2009, trei maşini cumpărate în 2003, 2008 şi 2010, conturi bancare de peste 185 de mii de lei la banca la care soţia sa este director. În 2012, comisarul şef Ioan Tomescu susţine că a încasat şi 8726 de lei ca lector al Facultăţii de Ştiinţe Economice de la Universitatea Ovidius. Fiul său, Valentin, figurează în declaraţia de avere ca lucrând pe postul de operator la compania de navlosire Sea Logistic.

Mihaela Chiper