6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:24
No menu items!

Şefi de poliţie, promovați pe fraudele de la Universitatea de Vest Vasile Goldiş. Șeful Poliţiei Arad, licenţă la indigo cu fiica

spot_img

Dosarul în care un profesor, un lector universitar şi secretarele mai multor filiale ale Universităţii de Vest Vasile Goldiş sunt judecaţi pentru că au vândut licenţe şi examene unor studenţi, a pornit de la denunţul unui agent de poliţie care încerca să îndeplinească formal cerinţele pentru promovare, asemnea şefului său. O parte din dosar a plecat în instanţă, arătând târguiala practicată de profesori înaintea fiecărei sesiuni. O altă bucată însă din anchetă, cu mult mai scandaloasă, a rămas pentru continuarea cercetărilor.

Sursa Zilei va dezvălui în curând fiecare nume de şef de poliţie prins în scandalul gradelor luate fără merit. Deşi nu pot fi acuzaţi de fals, posesorii licenţelor trase la xerox de profesorii Universităţii Vasile Goldiş ar putea să se trezească cu titlurile desfiinţate de Ministerul Educaţiei pe motiv că au plagiat lucrările.

Ce este cu adevărat scandalos şi grav pentru sistem, este că zeci de poliţişti, cei mai mulţi cu funcţii de conducere, se regăsesc pe lista cu licenţe luate pe lucrări xeroxate.

Procurorii au trimis dosarul în instanţă după ce au dovedit că pentru 1.000 de euro, studentul-denunţător din acest dosar, a primit, fără să participe, nota de trecere la 14 examene din anul IV şi la mai multe materii restante. În plus, a absolvit Facultatea de Drept, în aceeaşi sumă, plătind lucrarea în drept privat fiului decanului Universităţii de Vest, profesorul executor judecătoresc Hadrian Dacian Gagea.

S-a constatat o relaţionare între cadrele universitare şi secretare, atât cele din cadrul UVVG, cât şi cele de la filialele universităţii respectiv Baia Mare, Satu Mare, Marghita, Bistriţa, Deva, Petroşani, Zalău, rezultând o implicare directă a secretarelor şi a cadrelor universitare (profesori, asistenţi universitare), în promovarea studenţilor, contra unor sume de bani, fără susţinerea examenelor de an

Rechizitoriu

Profesori şi secretare, judecaţi pentru „fabrica de diplome” de la Goldiş

• Mihaela Pop, lector universitar la catedra unde titular este profesorul Dacian Hadrian Gagea

•Sorin Fildan, lector universitare doctor

• Violeta Mârşav, secretara filialei Petroşani

• Bianca Tănasă, secretara Universității Petroşani

După declanşarea anchetei, mai mulţi studenţi au dat declaraţii că au fost constrânşi să dea mită. Fie pentru că profesorii respectivi îi lăsa cu restanţă, fie pentru că se aflau în ultimul an de studiu şi se simţeau presaţi.

Tarife

1.500 de lei pentru 7 examene la care studentul nu putea participa, facilitate pentru sora conferenţiarului universitar Mihaela Pop

3.000 de euro – dacă studentul lua lucrarea de licenţă la materia la care Mihaela Pop era titulară, îi asigura şi promovarea examenului restant la dreptul muncii

Licenţiaţi în drept civil – succesiuni ori dreptul muncii, fraţi, taţi, mame şi copii la universitatea lui Traian Igaş

Pe lângă interceptările, denunţurile şi mărturiile din dosarul ajuns deja pe rolul instanţei, procurorii care au anchetat fraudele de la Vasile Goldiş au studiat conţinutul lucrărilor de licenţă înregistrate începând din 2010 în arhivele Universităţii de Vest. Concluziile sunt şocante: titlurile, conţinutul, paginaţia, inclusiv greşelile de scriere ori gramaticale se repetă de două-trei ori la aceiaşi doi profesori titulari pe materiile dreptul muncii şi drept civil – succesiuni.

Un şef de inspectorat judeţean din Vestul ţării, un adjunct de şef de inspectorat, şeful poliţiei municipiului Arad, seţi de servicii care intermediau şi pentru subordonaţi intrarea la aceiaşi profesori, sunt doar câteva dintre personajele care se regăsesc pe lista lucrărilor plagiate. În timpul anchetei, procurorii au chemat pentru explicaţii mai mulţi capi ai poliţiei: comisarul şef Pavel Hălmăgean, numit de Traian Igaş şef al filajului din comandant al unei secţii de poliţie, Ioan Hagia, şi Dănuţ Bălă, șeful Poliției Municipale Arad, a cărui lucrare de licenţă a fost reprodusă după un an de propria fiică.

Secretarul primăriei din Olari, un magazioner la o firmă italiană, un angajat Lidl, sunt pe aceeaşi listă cu lucrări de nota 10 a profesorului Adrian Dacian Gagea.

Limbaj codat pentru licenţe pe bani – rochii şi croitorese

Interceptările cerute de procurori imediat după denunţul agentului de poliţie arată că după scandalul cu fraude la Bac, i-a făcut pe angajaţii din Universitate mai precauţi. Iată un exemplu de conversaţie între doi angajaţi ai universităţii, unul interesat să-şi promoveze sora, celălalt să-şi menţină postul cu „atenţii         ”.

Lector: Mă gagica, cât trebe…

Secretara: Da

Lector: … să duc la croitoreas aia, că mă gândesc acuma să…

Secretara: Deci, ă, la aia ce ţi-am dat-o io…
Lector: Ăhă!
Secretara:: … deci la materialu respectiv îi paişpe milioane.
Lector: Ăhă! Super.
Secretara: Plus… stai aşa!
Lector: Uai!
Secretara: Îş două care lucră.
Lector: Ăhă.
Secretara: Câte un milion jumate la fiecare.
Lector: Am înţeles.
Secretara: Deci, plus 3 milioane.
Lector: Ăhă.
Secretară: În total şapteşpe.
Lector: Am înţeles.

Lector: Păi, aia vreau să zic, că-mi cumoeri o rochie… ă… îmi face croitoresele lu Vio o rochie şi mă costă paişpe milioane rochia…

Soţ: Nu înţelesăi.

Lector: Deci, mă asculţi?

Soţ: Nu înţelesăi cât, chiar atunci se întrerupsă.

Lector: Paişpe milioane.

Soţ: Ascultă ăştia.

Lector: Paişpe milioane….

Soţ: Rochia.

Lector:…rochia.

Soţ: Da.

Lector: Şi un milion jumate dai la fiecare croitpreasă. Deci, şapteşpe în total.

Soţ: Am înţeles.

Lector: Două croitorese străine.

Soţ: Am ânţeles.

Lector: Şi, da, o atenţie lui Vio.

Soţ: Am înţeles.

Lector: Deci, şapteşpe şi o atenţie

Soţ: Am înţeles.

Mihaela Chiper