Un studiu privind familiile românilor arată că bărbaţii vor bune gospodine, nu femei independente şi educate, iar bărbatul ideal este un tată bun şi grijuliu, care să aibă de lucru.
Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a intervievat peste 1.000 de români, cei mai mulţi dintre ei căsătoriţi. Concluzia principală este că românii au încredere în familie, dar aleg căsătoria, de cele mai multe ori, abia atunci când apare un copil. Nici poligamia nu este acceptată, 94% cred că e rău ca un bărbat să aibă mai multe soţii în acelaşi timp, iar şi mai mulţi, 96% – cred că e rău ca o femeie să aibă mai mulţi soţi în acelaşi timp.
Profilul partenerei ideale pentru românii intervievaţi nu este femeia frumoasă, independentă şi educată, ci o mamă bună, o soţie care să aibă grijă de familie şi să ştie să facă treburile casei. Abilităţile sociale, educaţia, frumuseţea sau cariera sunt capitole votate mai puţin de bărbaţii chestionaţi.
Nici femeile intervievate nu au dat răspunsuri prea diferite în privinţa partenerului ideal. Soţul trebuie să fie neapărat un tată bun, grijuliu, să aibă de lucru şi să fie educat şi sociabil. Pe următoarele locuri sunt înşirate frumuseţea, pasiunile sau capacitatea de a îndeplini dorinţele partenerelor.
În privinţa copiilor, cele mai importante valori care trebuie transmise sunt hărnicia, responsabilitatea şi toleranţa, dar şi respectul şi independenţa financiară. Printre concluziile studiului, care este realizat din 4 în 4 ani, se arată că altruismul, capacitatea de a-i ajuta pe ceilalţi în mod dezinteresat, nu se află mai deloc printre preferinţele părinţilor.
Sofia Marinescu