Mulți români au probleme cu recuperarea taxei de poluare plătite la înmatricularea mașinilor personale, anulate de o insanță de judecată. Avocatul Marius Coltuc oferă câteva sfaturi pentru a vă lua banii înapoi de la stat.
Pasul 1 presupune găsirea unui executor care să pună în aplicare decizia definitivă a instanței prin care statul este obligat să returneze taxa, dar nu o face.
Potrivit avocatului, sunt destul de multe probleme pentru că executorii ezită să execute ANAF de teama inițierii unor controale asupra lor.
Pasul 2 ar fi să cereți poprirea pe conturile ANAF sau ale Direcţiei de Finanţe de pe raza căreia domiciliați.
CUM POT FI POPRITE CONTURILE
Potrivit dispozițiilor art. 781 alin. 5 din Codul de procedură civilă, nu sunt supuse executării silite prin poprire: c) sumele aferente plății drepturilor salariale viitoare, pe o perioadă de 3 luni de la data înființării popririi.
Atunci când asupra aceluiași cont sunt înființate mai multe popriri, termenul de 3 luni în care se pot efectua plăți aferente drepturilor salariale viitoare se calculează o singură dată de la momentul înființării primei popriri.
Deci, trebuie să aşteptați trei luni şi apoi puteți executa fără restricţii.
Pasul 3 presupune formularea unei plângeri penale.
Avocatul Marius Coltuc susține că s-au depus şi foarte multe plângeri penale. Spre exemplu, pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița se află în curs de soluționare dosarul penal nr. 233/P/2017 având ca obiect infracțiunile de nerespectare a hotărârilor judecătorești și abuz în serviciu cu privire la restituirea taxelor de poluare consfințite prin hotărâri judecătorești definitive.
Elena Coman