4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:23
No menu items!

Ministerul Sănătății face audit cu un fost consilier guvernamental condamnat pentru fraude

spot_img

Ministerul Sanatatii

În România lucrările făcute din banii publici au fost încredințate constant către clienții politici ai diferitor guvernări. O investigație Sursa Zilei arată cum și contractele de audit, ce presupun verificarea cheltuirii banului public, ajung în mâna unor personaje controversate.

Astfel, Ministerul Sănătății a încredințat în septembrie un contract pentru servicii de audit extern firmei Dam Fiscality. În urma unei proceduri de cerere de ofertă, Dam Fiscality a luat contractul oferind doar 31.000 de lei pentru un contract de audit, un preț foarte mic dacă ținem cont că ministerul estimase valoarea lucrării la 150.000 lei.

Societatea câștigătoare este deținută în totalitate de Mariyeane Antoanella Drăgoi, fost consilier la Autoritatea de Control a Guvernului. Condamnată definitiv în 2012 de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru implicarea, alături de soțul său, într-o fraudă financiară de proporții, Drăgoi câștigă pe bandă rulantă contracte de audit cu instituții publice. Numele lui Mariyeane Drăgoi apare și pe pagina de internet a Ambasadei României în Belgia unde era recomandată drept unul dintre afaceriștii respectabili pe zona consultanței fiscale. În afară de Ministerul Sănătății, firma sa a mai primit contracte de la Consiliul Concurenței, Consiliul Județean Alba, Consiliul Local Pitești, Romsilva și autoritățile locale și județene din Rîșnov, Cîmpina sau Covasna sau Institutul Național de Statistică.

Fost consilier la Autoritatea de Control a Guvernului condamnat definitiv pentru rambursări de TVA, ilegale, în familie

Patroana firmei de contabilitate, audit și consultanță fiscală, Mariyeane Antonella Drăgoi, este din Brașov. În 2005 aceasta a venit în București, unde a fost consilier în cadrul Autorității de Contol a Guvernului, funcție pe care și-a păstrat-o, după cum rezultă din declarațiile de avere, până în 2007. Retragerea ei de la Guvern se coroborează cu ancheta pornită de procurorii brașoveni împotriva sa, a soțului ei – Liviu Cezar Drăgoi – și a altor apropiați ai familiei. Astfel, procurorii au descoperit un adevărat dezmăț financiar fraudulos, în anul 2000, când Mariyeane Drăgoi era directorul Administrației Fiscale Predeal. Afacerea s-a soldat pentru Drăgoi cu o condamnare definitivă la trei ani de închisoare cu suspendare pentru neglijență în serviciu, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în decembrie 2012. Pedeapsa instanței supreme poate fi catalogată drept blândă dacă ținem cont de faptul că Mariyeane Drăgoi fusese inițial condamnată de Curtea de Apel Craiova la șase ani de închisoare cu executare. Curtea Supremă i-a scăzut și soțului ei pedeapsa de la șapte ani de închisoare cu executare la patru ani cu suspendare.

Potrivit anchetei, soțul ei, Liviu Cezar Drăgoi, cumpăra terenuri la prețuri foarte mici în municipiul Săcele din Brașov apoi le vindea la suprapreț către firme controlate de apropiații săi, sub pretextul că firmele urmăresc dezvoltarea în zonă a unui complex turistic. Ancheta a demonstrat însă că cei implicați nu aveau niciun gând să dezvolte un sat turistic lângă Brașov, ci singurul scop al combinaților imobiliare era cel al obținerii de rambusări frauduloase de TVA. Aceste rambursări au fost frauduloase pentru că în cererile adresate Fiscului din Predeal se solicitau sub motivarea că firma se află în plin program de investiții pentru construirea complexului turistic, numai că procurori au descoperit și probat că nu a existat nicio intenție reală de a se face investiție. Cum existența unei investiții era condiție obligatorie pentru rambursare, rezultă clar că solicitările de returnare a TVA-ului care erau aprobate chiar de Mariyeane Drăgoi erau frauduloase. Mai ales că șefa de atunci a Fiscului Predeal făcea doar demersuri formale pentru verificarea solicitărilor de rambursare

Astfel, spre exemplu Liviu Cezar Drăgoi a cumpărat în martie 2000 de la o persoană fizică din Săcele o suprafață de 9250 mp de fâneață cu cinci milioane de lei vechi. A doua zi acea fâneață a fost vândută cu 1,6 miliarde de lei vechi către firma controlată de interpușii lui Drăgoi. În baza acestei tranzacții s-a solicitat și obținut foarte repede rambursare de TVA. Interesant este că toate plățile pe terenuri se făceau cu bani cash deși disciplina financiară impunea folosirea instrumentelor bancare. Inculpații acceptau să suporte amenzi mici din partea fiscului pentru acest aspect numai să nu facă plata prin bancă. Cel mai probabil nu s-a dorit aflarea sursei banilor folosiți în tranzacțiile imobiliare. Toate așa-zisa activitate comercială a grupării era un șmen de familie. Partenera lui Liviu Cezar Drăgoi era Cristina Tohănean, sora lui Mariyeane Drăgoi, iar în cealaltă firmă implicată în tranzacțiile penale era băgat fratele lui Drăgoi. De asemenea, mama fraților Drăgoi era contabila uneia dintre cele două societăți.

Potrivit datelor din dosar, cercul de interese al familiei Drăgoi a beneficiat de rambursări de TVA la nivelul anului 2000 de circa opt miliarde de lei vechi.

Prețuri neserioase?

23 de contracte de audit din surse publice a obținut SC Dam Fiscality începând din aprilie 2012 și până în septembrie anul acesta, arată portalul e-achiziții.com. Majoritatea acestora au și un alt specific. Dam Fiscality a câștigat aceste contracte oferind în aproape 90% din cazuri cu mult sub valorea la care autoritățile publice au estimat inițial contractele audit. Un exemplu în acest sens este chiar ultimul contract obținut în septembrie de la Ministerul Sănătății. Ministerul a apreciat valoarea contractului pentru „servicii audit extern” la 150.000 de lei, iar Dam Fiscality a câștigat oferind 31.994 lei.  La Consiliul Județean Alba Iulia s-a câștigat cu o ofertă de  27. 496 lei față de bugetul autorității contractante care era la 236,934.00 (RON). La Alba contractul vizează  auditul anual al proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor in Județul Alba”. Un contract foarte straniu obținut de societatea amintită este cel de la Consiliul Concureneței. Contractul amintit a fost atribuit pe 27 februarie anul acesta și se referă la servicii de audit financiar al proiectului: „ Eficientizarea activității de aplicare a politicilor de concurență în corelare cu politicile sectoriale” . Valoarea contractului a fost estimată de autoritatea contractantă la 189.000 lei în timp ce Dam Fiscality a câștigat contractul oferind un preț de 9824 lei. În toate cazurile verificate de Sursa Zilei contractele instituțiilor publice au fost atribuite prin procedura de cerere de ofertă iar cel mai important criteriu de făcut diferența între oferte a fost cel mai prețului cel mai mic.

„Ofertele financiare foarte mici cu care Dam Fiscality a reușit să obțină contractele în dauna altor competitori ar putea arăta că ne aflăm în situația oferirii unor prețuri neserioase pentru a câștiga cu orice preț contractele și totodată ridică suspiciuni și asupra calității lucrărilor”, au explicat pentru Sursa Zilei surse judiciare.

Firmă de buzunar

După informațiile de la Registrul Comerțului, Dam Fiscality, deținută în totalitate de Mariyeane Drăgoi, lasă impresia unei firme de buzunar.  Astfel, începând din 2010 și până în 2012 inclusiv, firma nu a avut mai mult de trei angajați și a fost în permanență pe profit. Potrivit situației financiare pe 2012, societatea  a avut profit net de 21.065 lei și o cifră de afaceri de 95.4311 lei cu un număr mediu de trei angajați. În 2011 firma a făcut profit net de 13.688 lei cu o cifră de afaceri de 404.888 lei și cu număr mediu de doi angajați. Nu în ultimul rând, în 2010 firma a făcut profit net de 1185 lei cu o cifră de afaceri de 102341 lei și având în medie cam un salariat.

Cristi Ciupercă