-0.2 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025 - 2:22
No menu items!

Dosarul EADS. DNA a descins din nou la Microsoft România

spot_img

Mai mulți polițiști judiciariști au făcut, săptămâna trecută, noi percheziții la sediul Microsoft, pentru a ridica mai multe documente

Microsoft Romania Microsoft Romania 2

Mulți dintre martorii și inculpații audiați până acum în acest dosar important au făcut mărturisiri și au arătat cum s-au dat contractele privind informatizarea României. Procurorii care anchetează cazul Microsoft-Fujitsu-EADS au cerut noi documente concernului de peste Ocean acuzat de fraudă şi corupţie, prin intermediari.

Sursa Zilei a cerut lămuriri oficiale de la DNA cu privire la descinderea anchetatorilor, miercuri seară, timp de şase ore, la sediul principal al Microsoft România. Acţiunea, care a durat de la ora 16.00 până la ora 22.00, a fost una discretă de ridicare de documente, după ce Microsoft nu transmisese răspunsurile solicitate către DNA. Conducerea gigantului IT i-a asigurat pe poliţişti de deplina colaborare, astfel că a doua zi ar fi urmat să depună actele solicitate de parchet.

Compania Microsoft este determinată să respecte cele mai înalte standarde legale și etice oriunde desfășoară operațiuni comerciale și cooperează pe deplin în orice anchetă guvernamentală.

Răspuns Microsoft pentru Sursa Zilei

 În luna februarie, când Sursa Zilei a intrat în posesia documentelor oficiale ale anchetei desfăşurate de autorităţile austriece în privinţa transferurilor off-shore de fonduri din conturile Fujitsu, răspunsul Microsoft România nu oferea nicio lămurire referitoare la condiţiile de desfăşurare a acestor contracte de intermediere.

Acordurile de licențiere pentru produse software Microsoft nu implică Microsoft România ca entitate contractuală. Având în vedere modelul de afaceri indirect al Microsoft, bazat pe parteneri, detaliile unui acord specific de licențiere, inclusiv numărul și tipul licențelor incluse, pot fi obținute de la clientul final sau de la partenerii comerciali implicați în tranzacție.

Microsoft România

În cazul guvernului român, ca dealtfel în majoritatea ţărilor cu sisteme juridice mai puţin sensibile la fraude (Italia, Rusia, China sau Pakistan), Microsoft a încheiat acorduri de principiu în vederea licenţierii, însă aceasta s-a produs prin intermediari. Specialiştii din piaţă susţin că aceasta este tehnica folosită de corporaţiile americane pentru a se pune la adăpost de acuzaţiile de corupţie în faţa legislaţiei de peste Ocean. Contractele Microsoft nu au scăpat însă de anchetele FBI ori de rapoartele Comisiei de Valori Mobiliare. La sfârşitul lui 2013, Microsoft România a fost vizitată de echipă de investigatori proprii, iar conducerea locală a companiei a fost anunţată că este pusă la dispoziţia guvernului american.

Chiar la această dată, Guvernul se află în negocieri pentru prelungirea şi suplimentarea contractelor de licenţiere pentru programele folosite în instituţiile de stat, în condiţiile în care majoritatea acestor computere rulează programe de operare datând din 2004, nicidecum actualizate conform facturilor deja achitate.

Mihaela Chiper