Cactusul se cultivă pe sol sărac şi este cunoscut în diverse culori: alb-gălbui, roşu, portocaliu-somon, maro deschis şi verde. În luna august, fructele încep să se coacă şi până în octombrie gustul lor dulce, savuros şi suculent îi face concurenţă cu succes pepenelui verde. Sub formă de suc, simplu, într-o salată exotică de fructe, gem sau deshidratat, fructul de cactus se poate consuma în variate ocazii, fiind foarte benefic. Unii oameni îl consumă sărat, adăugându-l în sosuri pentru carne şi salate.
Aroma acestui fruct este o combinaţie între pară şi pepene, cu gust dulce-acrişor. Sâmburii şi frunzele sunt comestibile, având multiple proprietăţi nutritive prin elementele conţinute: fibre, calciu, fier, caliu, magneziu, vitaminele B1, B2, B3, B6 şi C. Fructul de cactus este medicament în diabetul zaharat şi luptă împotriva cancerului de prostată. Bărbaţilor li se recomanda fructul de cactus, fiind bogat în compuşi care protejează împotriva degenerării celulelor.
Fito-albuminele cu acţiune antioxidantă blochează radicalii liberi implicaţi în apariţia celulelor canceroase. Fructul dragonului elimină toxinele depozitate în organism, scade tensiunea arterială şi colesterolul şi atenuează caracterul cronic al unor afecţiuni pulmonare. În Taiwan, Pitaya se utilizează în alimentaţie, ca înlocuitor al orezului, sursă de fibre dietetice. În obezitate, consumul frecvent al acestor fructe echilibrează metabolismul şi arde grăsimile.
Fructul de cactus este folosit şi în industria cosmetică şi în tencuielile de lut, fiind liant natural.
Roxana Mera