Chiar dacă un litru de apă minerală costă aproximativ 1,5 lei, „băieții deștepți” plătesc redevență statului român de 0,018 lei pentru fiecare litru de apă extras din pământ. Jean Valvis este unul dintre norocoșii care face afaceri de zeci de milioane de euro cu apă minerală.
Carpathian Springs, controlată de Jean Valvis, va primi în concesiune, pentru 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani, perimetrul Barnar Vest, din județul Suceava. Omul de afaceri va exploata resursee de apă minerală din acea zonă, în schimbul unei redevențe derizorii. În cei 20 de ani de concesiune, statul va încasa puțin peste 2,8 milioane de euro, adică o sumă cu care se pot construi cam jumătate de kilometru de autostradă. Firma lui Valvis are licență de explorare din 2004, așa are dreptul să obțină direct licență de exploatare, pentru oricare dintre resursele minerale descoperite.
Agenția Națională pentru Resurse Minerale, condusă de Gheorghe Duțu, pregătește un „cadou” pentru Carpathian Springs, păstorită de omul de afaceri Jean Valvis. Potrivit notei de fundamentare a hotărârii privind aprobarea licenței de concesiune a activității miniere de exploatare a apei minerale naturale în perimetrul Barnar Vest, județul Suceava, conducerea ANRM concesionează o suprafață de teren de aproximativ 2 km pătrați firmei Carpathian Springs.
Durata de concesiune negociată este de 20 de ani contractuali, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani. Produsul minier realizat de titular esta apă minerală naturală (necarbogazoasă)
Agenția Națională de Resurse Minerale
nota de fundamentare
Pentru concesionarea suprafeței de 2,054 km pătrați, Carpathian Springs plătește o taxă anuală de 32.000 de lei/km pătrat, respectiv aproape 15.000 de euro. Pe lângă cei 32.000 de lei/km pătrat, concesionarul achită și redevență minieră de 4 euro/1.000 litri de apă.
Producția minieră estimată pe durata de concesiune de 20 de ani contractuali este de 704.680 mii litri, în consecință, valoarea redevenței datorate bugetului de stat pentru perioada de concesiune menționată este de 2.818.720 de euro. (…). Valoarea medie anuală a redevenței datorate bugetului de stat este de 140.936 euro în echivalent lei
ANRM
Întrebați cum au obținut licența de concesiune nr. 16203/2013 a activitatii miniere de exploatare a apei minerale naturale necarbogazoase în perimetrul Barnar Vest, câte firme au participat la licitație sau ce modalitate de atribuire a fost făcută,
oficialii Carpathian Springs ne-au răspuns că dețin licența de explorare nr. 5337 emisă din anul 2004, pe baza căreia a efectuat lucrările de cercetare geologică în perimetrul de explorare Barnar Vest, pentru ape minerale naturale.
În anul 2004, în urma publicării licenței în Monitorul Oficial, niciun alt operator concurent nu și-a declarat interes pentru acest perimetru. Conform art. 17 alin. (1) din Legea nr. 85/2003 – Legea Minelor, la solicitarea titularului licenței de explorare acesta are dreptul să obțină direct licență de exploatare pentru oricare dintre resursele minerale descoperite.. Deasemeni, Art. 18 alin (2) lit. a din aceeași Lege a Minelor prevede: (2) Licența de exploatare se acordă direct titularului licenței de explorare, la solicitarea acestuia pentru oricare dintre resursele minerale descoperite, în termen de 90 de zile de la data transmiteri către autoritatea competentă (Agenția Națională pentru Resurse Minerale) a raportului final de explorare acceptat de aceasta. Având în vedere aceste prevederi legale s-a obținut licența de concesiune nr. 16203/2013 a activității miniere de exploatare a apei minerale naturale necarbogazoase în perimetrul Barnar Vest, județul Suceava
Carpathian Springs
pentru Sursa Zilei
Jean Valvis, om de afaceri cu cetățenie greacă și elvețiană, a câștigat zeci de milioane de euro din vânzarea Dorna Apemin către Coca-Cola Hellenic și a companiei Dorna Lactate către Grupul Lactalis. În prezent, Jean Valvis este patronul societății Carpathian Springs, care are produsele Aqua Carpatica.
Ștefan Etveș